Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM positief over afspraken betaalbaar en bereikbaar houden van contant geld

Banken, geldbedrijven en verschillende organisaties zoals de Consumentenbond, ANBO, Oogvereniging, Raad Nederlandse Detailhandel, Koninklijke Horeca Nederland en MKB-Nederland hebben afspraken gemaakt om het contant geld in de markt te houden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is positief over deze afspraken. Er zijn geen grote gevolgen voor de concurrentie en ze dragen bij aan een belangrijk maatschappelijk doel: contant geld voor iedereen beschikbaar houden.

Er wordt steeds meer digitaal betaald met onder andere pinpassen en smartphones. Daardoor wordt het steeds minder rendabel voor banken, geldverstrekkers en vervoerders om bijvoorbeeld pinautomaten, storten van geld en het vervoeren van geld aan te bieden. Maar contant betalen moet mogelijk blijven. Dat is van belang om op terug te kunnen vallen bij storingen in het digitale betaalsysteem. En het is ook heel belangrijk voor mensen die minder goed kunnen omgaan met digitaal geld. Daarom hebben deze partijen afspraken gemaakt over het bereikbaar en betaalbaar houden van contant geld: het convenant contant geld.

Wat vindt de ACM?

In het convenant staat dat de tarieven voor het opnemen en storten van geld het komende jaar niet mogen stijgen. En contant geld blijft bereikbaar voor consumenten: voor vrijwel alle Nederlanders blijft er binnen een straal van ongeveer 5 kilometer een pinautomaat staan. De ACM komt na onderzoek tot de conclusie dat de samenwerking op het eerste gezicht geen negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie op het gebied van prijs, kwaliteit en innovatie. De samenwerking is dan ook niet in strijd met de mededingingsregels.

ACM en de financiële markten

Ook financiële instellingen moeten met elkaar concurreren. Dat is goed voor de prijs en kwaliteit van de dienstverlening en innovatie. De Autoriteit Consument & Markt houdt op verschillende terreinen toezicht op de financiële markten. We houden toezicht op financiële instellingen zodat ze geen verboden afspraken maken die de concurrentie beperken. Ook beoordeelt de ACM of financiële instellingen niet teveel kosten in rekening brengen voor het gebruiken van pinpassen of creditkaarten. Op die manier laat de ACM ook financiële markten goed werken voor mensen en bedrijven.