Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM organiseert op 21 november kennisbijeenkomst over data delen rondom verkeer

Op dinsdag 21 november organiseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een kennisbijeenkomst om met verschillende partijen van gedachten te wisselen over het belang van datadeling en goed toezicht, in dit geval over het delen van data bij verkeer.

Als onderdeel van nieuwe digitale wetgeving (o.a. DGA en Data Act) verkent de ACM als beoogd toezichthouder hoe het toezicht op deze wetten er uit zal gaan zien. Dat doen we graag met marktpartijen en met andere betrokken toezichthouders. Deze kennisbijeenkomst over data delen rondom verkeer, maakt daar onderdeel van uit. Juist dat onderwerp is qua toezicht complex, met meerdere betrokken toezichthouders in een ontwikkelende markt waar economische-, technische- en veiligheidsvraagstukken spelen.

Op deze middag presenteren onder andere TNO en de RDW over recente onderzoeken op het gebied van data en mobiliteit. KPN, Connekt, netwerk voor mobiliteit en logistiek en datadeel ondersteuner iShare presenteren over hun projecten. Ook brancheorganisaties BOVAG en de RAI vereniging delen hun ervaring met dit onderwerp. Er is een interactief deel en gelegenheid tot netwerken.

Het belang van de nieuwe wetgeving

Datadeling wordt steeds belangrijker voor onze economie en samenleving. Het stelt instellingen en bedrijven in staat te innoveren en kan een bijdrage leveren aan belangrijke ontwikkelingen in de maatschappij. Datadeling moet dan wel veilig en betrouwbaar verlopen.

Daarom heeft de Europese wetgever twee verordeningen aangenomen, de Data Governance Act (DGA) en de Data Act (DA). Het doel van de DGA is om meer data beschikbaar te maken door het vertrouwen in datadeling te vergroten. De Data Act moet het onder andere makkelijker maken om data die mensen via IoT-apparaten (Internet of Things) genereren aan een partij naar eigen keuze over te dragen.

Wat: Kennisbijeenkomst datadeling rondom verkeer  
Waar: ACM, Muzenstraat 41, Den Haag / deze bijeenkomst is niet online te volgen  
Wanneer: 21 november 2023, inloop 13:30, start 14.00. Einde:18.00u (inclusief borrel)  
Voor wie: mensen die werken met het thema data delen of het technisch of organisatorisch faciliteren van data delen in de vervoerssector in Nederland

Aanmelden is verplicht en zonder kosten.  
Voor meer informatie over het programma, of om aan te melden klik op de link hieronder.