Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM onderzoekt met netbeheerders mogelijkheden om gevolgen personeelstekort te verkleinen

Veel sectoren in de economie ondervinden hinder van het tekort aan technisch geschoold personeel. Om een beeld te krijgen van de gevolgen van personeelsschaarste voor netbeheerders heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een verkenning uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de schaarste aan technisch geschoold personeel ook een structureel probleem vormt in de energiesector. Vooral bij grote netbeheerders (TenneT, Liander, Enexis en Stedin) leidt dit tot vertraging in de uitvoering van projecten, waardoor nieuwe aansluitingen later worden aangelegd of verzwaringen minder snel worden uitgevoerd.

Uit de gesprekken die de ACM in de tweede helft van 2021 ten behoeve van de verkenning heeft gevoerd werd bevestigd dat de vraag naar personeel en het aanbod uit de markt niet in evenwicht zijn en dat dit een structureel probleem is. De vraag naar technisch geschoold personeel is sterk gestegen omdat het werkpakket voor netbeheerders en andere bedrijven in de energiesector veel groter is geworden vanwege de energietransitie. Deze groeiende vraag naar personeel leidt nog niet tot meer aanbod van technisch geschoold personeel omdat de uitstroom vanuit opleidingen (nog) niet meegroeit met deze vraag.

Manon Leijten, bestuurslid van de ACM: “We zien dat het probleem van personeelsschaarste echt een structureel probleem is bij netbeheerders. Dit zorgt voor vertraging bij projecten en kan ook invloed hebben op de voortgang van de energietransitie. Daarom gaan we samen met netbeheerders onderzoeken hoe we de gevolgen van personeelstekorten zoveel mogelijk kunnen verkleinen. Netbeheerders ondernemen al allerlei initiatieven om het probleem van personeelsschaarste aan te pakken. Bij voorbeeld door samen te werken met technische opleidingen of door zelf die scholing te organiseren. Netbeheerders zouden hierbij ook van elkaar kunnen leren door best practices te delen.”

De ACM vindt het belangrijk dat netbeheerders transparant zijn over de gevolgen van personeelsschaarste. Daarom gaat de ACM de aanpak van het probleem van personeelsschaarste regelmatig met de netbeheerders bespreken. De ACM zal hierbij de sturing en aanpak van netbeheerders aan de orde stellen om te kijken welke mogelijkheden er zijn om het probleem te verkleinen, en welke rol de netbeheerders en andere spelers - waaronder de ACM als toezichthouder - daarin kunnen spelen. De ACM zal daarbij ook kijken of het mogelijk en wenselijk is om in de regulering van de netbeheerders extra prikkels en mogelijkheden in te bouwen om netbeheerders te helpen het probleem van personeelsschaarste te verkleinen. Daarnaast heeft de ACM al eerder dit jaar aangekondigd te onderzoeken of netbeheerders projecten die bijdragen aan de energietransitie voorrang kunnen geven. Dit kan het structurele probleem van personeelsschaarste niet oplossen, maar kan het effect op de energietransitie mogelijk wel verzachten.

Uit de verkenning van de ACM bleek ook dat het bestaande personeel door de netbeheerder niet altijd optimaal wordt ingezet. Er zijn nog verbetermogelijkheden bij de aanpak van grote projecten (projectmanagement), het constant en voorspelbaar maken van werkstromen bij netbeheerders en een betere samenwerking tussen de netbeheerders en de ketenpartners.