Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM onderzoekt dakbedekkingsbedrijven

 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar aanbestedingen voor het renoveren en onderhouden van daken. Het gaat vooral om publieke aanbestedingen. De ACM kreeg tips dat bedrijven voorafgaand aan aanbestedingen mogelijk verboden afspraken hebben gemaakt. De ACM heeft onlangs invallen gedaan bij enkele bedrijven en informatie opgevraagd bij overheden.

Wat is een publieke aanbesteding?

Bij een publieke aanbesteding maakt de overheid, bijvoorbeeld een gemeente, provincie of het Rijk, bekend dat zij een project wil laten uitvoeren. Denk hierbij aan de aanleg van een snelweg, het verbeteren van de straatverlichting of het kopen van ICT-systemen. Bedrijven worden uitgenodigd om een voorstel in te dienen. Zij concurreren met elkaar om zo’n project te mogen uitvoeren. Het bedrijf dat het project tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding kan uitvoeren, krijgt de opdracht.

Waarom is concurrentie bij publieke aanbestedingen belangrijk?

De overheid geeft jaarlijks EUR 73 miljard uit aan projecten. Maar soms maken bedrijven in het geheim afspraken die hun onderlinge concurrentie beperken. Zij kunnen bijvoorbeeld van te voren afspreken welk bedrijf de opdracht  krijgt. De andere bedrijven dienen dan bewust een minder goed voorstel in. Ook kunnen zij minimumprijzen afspreken. Dit zijn overtredingen van de Mededingingswet en dus verboden. Afspraken als deze leiden tot hogere kosten voor de overheid én dus minder geld voor onder andere de zorg, het onderwijs, defensie.

Hoe gaat het onderzoek verder?

De ACM bewaakt de concurrentie bij aanbestedingen. Als een bedrijf de Mededingingswet overtreedt, dan kan de ACM een boete opleggen. De ACM kan ook tot de conclusie komen dat de wet niet is overtreden. Als de ACM meent dat de wet wel is overtreden, dan hebben de ondernemingen de mogelijkheid om hun kant van het verhaal te vertellen voordat de ACM een sanctie oplegt.

Geef een tip of melding over verboden afspraken

Heeft u een signaal dat bedrijven verboden afspraken maken? Of wilt u weten of bepaald gedrag is toegestaan? Meld het aan de ACM door op onze website het formulier ‘tip ons’ in te vullen.

Meer informatie