Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM-onderzoek: tarieven Geldmaat aan andere banken niet onredelijk, informatie over dienstverlening transparanter

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt vast dat de tarieven die Geldmaat aan andere banken rekent voor het gebruiken van de nieuwe (gele) geldautomaten in een redelijke verhouding staan tot de kosten. Informatie over de tarieven en voorwaarden van de geldautomaten van Geldmaat wordt beschikbaar gemaakt voor alle banken die gebruik willen maken van het netwerk.

Wat doet Geldmaat?

Geldmaat is een geldautomatennetwerk dat is opgericht door ABN AMRO, ING en Rabobank. Samen hebben deze drie banken een groot deel van alle geldautomaten in Nederland. De geldautomaten van deze drie banken worden sinds 2019 geleidelijk overgenomen door Geldmaat. Alle banken, ook banken die geen eigen geldautomaten hebben, kunnen gebruik maken van dit netwerk zodat iedere consument de geldautomaten kan gebruiken. Geldmaat brengt voor het gebruik een tarief in rekening aan de banken.

Onderzoek ACM

De ACM kreeg klachten dat Geldmaat te hoge tarieven zou rekenen aan andere banken voor het gebruik van het netwerk. Daarom startte de ACM een onderzoek. De ACM stelt nu vast dat de tarieven van Geldmaat in een redelijke verhouding staan tot de kosten. Daarnaast hebben andere banken de mogelijkheid om van het geldautomatennetwerk gebruik te maken tegen dezelfde tarieven en voorwaarden als de drie oprichtende banken. Bovendien is het gemiddelde tarief dat niet aangesloten banken op dit moment betalen, lager dan het tarief dat de oprichtende banken betalen. De ACM stopt daarom het onderzoek naar een mogelijke overtreding van de concurrentieregels. De ACM heeft gesprekken met Geldmaat gevoerd over stappen om de transparantie voor andere banken te verhogen.

Michiel Denkers, directeur Mededinging van de ACM: ‘De ACM vindt het belangrijk dat mensen contant geld kunnen blijven opnemen. Geldmaat kan dat bieden met een efficiënt aanbod van geldautomaten met een evenwichtige spreiding door het land. Daarbij is het belangrijk dat de tarieven en voorwaarden redelijk en voor alle banken helder zijn. Alleen dan kunnen de oprichtende banken en de andere banken op gelijke voet met elkaar concurreren. Dat is goed voor de prijs, kwaliteit en innovatie van gelddiensten’.

Wat gaat Geldmaat doen?

Geldmaat zet na het overleg met de ACM een aantal concrete stappen om de transparantie te verhogen:

  • Geldmaat informeert banken over de tarieven die Geldmaat hanteert en de verschillende diensten die kunnen worden afgenomen;
  • Geldmaat informeert banken over de wijze waarop zij de tarieven vaststelt;
  • Geldmaat informeert banken over de eisen waaraan zij moeten voldoen om (extra) diensten van Geldmaat af te kunnen nemen. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om technische eisen;
  • Geldmaat verstrekt de bovenstaande informatie aan alle banken die interesse hebben in het afnemen van (extra) diensten van Geldmaat. Daarnaast breidt Geldmaat haar website uit met informatie over de diensten die zij aanbiedt.