Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM ondersteunt verzoek tot onderzoek overname Kustomer door Facebook

De Europese Commissie gaat de overname van Kustomer door Facebook onderzoeken. Verschillende Europese mededingingsautoriteiten, waaronder de Autoriteit Consument & Markt (ACM), ondersteunen het verzoek van Oostenrijk aan de Europese Commissie om deze overname te beoordelen. Kustomer maakt geavanceerde klantservicesystemen voor bedrijven voor onder andere het afhandelen van vragen, bestellingen en retouren. In die systemen worden verschillende contactmogelijkheden, bijvoorbeeld via Facebook, Instagram en WhatsApp geïntegreerd in de klantafhandeling.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft zorgen dat deze overname slecht kan zijn voor de concurrentie en kan leiden tot hogere prijzen, slechtere kwaliteit of minder innovatie in Nederland en de Europese Unie. De ACM heeft vooral zorgen dat de overname gevolgen kan hebben op de markten voor klantservicesystemen en online advertenties.

Waarom is deze zaak belangrijk?

De ACM ziet zowel in de farmaceutische industrie als bij bedrijven in de digitale economie dat grote bedrijven kleine, vaak innovatieve bedrijven opkopen. Op die manier kan een groot bedrijf bijvoorbeeld sneller innovatieve producten maken en op de markt brengen. Maar er zijn ook risico’s. Zo kan toekomstige concurrentie worden belemmerd of weggenomen. Een groot bedrijf kan dan makkelijker prijzen opdrijven of de kwaliteit verminderen. Het kan ook slecht zijn voor de innovatie. Nieuwe ontwikkelingen die de kleinere bedrijven aanjagen, komen door deze overnames niet of pas later tot stand. De ACM vindt het belangrijk dat bij deze overname gekeken wordt naar een goed werkende markt voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.

Waarom gaat de Europese Commissie deze zaak onderzoeken?

Als een lidstaat serieuze zorgen heeft en er is geen Europese meldingsplicht, dan kunnen Europese landen aan de Europese Commissie vragen om tóch onderzoek te doen. Het is de tweede keer dit jaar dat een lidstaat, gesteund door andere Europese landen, een verzoek aan de Europese Commissie doet om de overname te beoordelen. Enkele weken geleden ging het om de overname van Grail door Illumina.