Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM ondersteunt onderzoek Europese Commissie naar overname Autotalks door Qualcomm

De Europese Commissie gaat de overname van Autotalks door Qualcomm onderzoeken. Verschillende Europese mededingingsautoriteiten, waaronder de Autoriteit Consument & Markt (ACM), hadden dat aan de Europese Commissie gevraagd. Autotalks en Qualcomm maken allebei chips die gebruikt worden in rijhulpsystemen in auto’s die de verkeersveiligheid verhogen. Door dit soort rijhulpsystemen gaan auto’s bijvoorbeeld automatisch remmen als een andere auto te dichtbij komt.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Autotalks is een kleine onderneming met weinig omzet, maar heeft wel veelbelovende technieken en producten voor de verdere ontwikkeling van verkeersveiligheidssystemen in voertuigen. Door de overname kan Qualcomm zo dominant worden op dit gebied dat ze concurrenten en alternatieve systemen makkelijk van de markt af kan drukken.”

Qualcomm is wereldwijd een van de grootste fabrikanten van chips voor allerlei toepassingen, waaronder rijhulpsystemen. Er zijn nu twee verschillende technische standaarden voor chips in rijhulpsystemen. Autotalks is op dit moment het enige bedrijf dat chips maakt die beide standaarden kunnen gebruiken. Autotalks levert ook aan concurrerende bedrijven die autohulpsystemen maken, en daarmee direct en indirect aan autofabrikanten.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft zorgen dat deze overname slecht kan zijn voor de concurrentie en kan leiden tot hogere prijzen, slechtere kwaliteit of minder innovatie voor verkeersveiligheidssystemen in voertuigen. Omdat deze overname impact heeft in de hele Europese Unie hebben verschillende landen aan de Europese Commissie gevraagd om deze overname te onderzoeken.

Waarom is het belangrijk dat deze overname wordt onderzocht?

Regelmatig kopen grote bedrijven kleine, innovatieve bedrijven op. Dat kan positieve effecten hebben, bijvoorbeeld omdat het grote bedrijf sneller innovatieve producten kan maken en op de markt brengen. Maar het is ook een risico als toekomstige concurrentie van deze kleinere bedrijven wordt weggenomen. Een groot bedrijf kan dan makkelijker prijzen opdrijven of de kwaliteit verminderen. Het kan ook slecht zijn voor de innovatie omdat nieuwe ontwikkelingen die de kleinere bedrijven aanjagen, door deze overnames niet of pas later tot stand komen. De ACM vindt het daarom belangrijk dat de gevolgen van deze overname worden onderzocht.

Waarom gaat de Europese Commissie deze zaak onderzoeken?

Niet elke fusie of overname hoeft gemeld te worden bij een mededingingsautoriteit. Alleen als de fuserende bedrijven bepaalde omzetdrempels halen, moeten de bedrijven hun fusie of overname melden voordat ze hem kunnen uitvoeren. De omzetdrempels van de ACM en van de Europese Commissie worden in dit geval niet gehaald. Als een lidstaat serieuze zorgen heeft, de zorgen gelden voor de Europese markt en er is geen Europese meldingsplicht, dan kunnen Europese landen aan de Europese Commissie vragen om tóch onderzoek te doen.

Lees het bericht op de website van de Europese Commissie