Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM: Markt voor pakketbezorging stijgt extra snel door corona

Corona heeft een zichtbaar effect gehad op de post- en pakkettenmarkt. Het aantal verstuurde pakketten nam in 2020 met 35% toe. Ook de hoeveelheid brievenbuspost van consumenten is met 8% toegenomen, terwijl die in voorgaande jaren structureel afnam. De hoeveelheid zakelijke post is in 2020 met 8% afgenomen, maar vormt nog steeds ruim 90% van de totale hoeveelheid brievenbuspost. Dit blijkt uit de jaarlijkse Post- en Pakkettenmonitor die de ACM vandaag publiceert.

Pakketten

De pakkettenmarkt is in 2020 fors gegroeid. Hierbij speelden de beperkende coronamaatregelen in de detailhandel waarschijnlijk een grote rol. Het aantal vervoerde pakketten van de zes grootste pakketvervoerders bedroeg 778 miljoen. Hiermee werd er een omzet van €3,6 miljard behaald. PostNL is net als voorgaande jaren de grootste bezorger van binnenlandse pakketten met een marktaandeel van bijna 60%. Het marktaandeel van DHL op het binnenlandse pakketvervoer is in 2020 het hardst gestegen, naar bijna 35%.

Post

Tijdens de lockdowns en de feestdagen werden er in 2020 meer wenskaarten verstuurd. Hierdoor is de hoeveelheid consumentenpost gestegen en zijn er ruim 131 miljoen brievenbuspoststukken verstuurd. Het versturen van post werd overigens wel duurder. In 2020 was de prijs van een postzegel €0,91, tegenover €0,87 in 2019.

De krimp van de hoeveelheid zakelijke post zette in 2020 door. Het aantal verstuurde zakelijke poststukken daalde in 2020 tot onder de twee miljard. De postvervoerbedrijven behaalden hiermee een omzet van bijna €800 miljoen. In februari 2020 zijn de netwerken van PostNL en Sandd samengevoegd, waarna het marktaandeel van PostNL op de zakelijke postmarkt is gestegen tot boven de 90%.

De rol van de ACM

De ACM heeft de wettelijke taak om toezicht te houden op de postsector en maakt in dit kader jaarlijks in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de Post- en Pakkettenmonitor. Het doel van de monitor is om inzicht te geven in de ontwikkelingen binnen de sector.

 

Zie ook