Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM legt derdentoegang op een gesloten distributiesysteem uit

De ACM legt uit hoe afnemers op een gesloten distributiesysteem (hierna: GDS) hun eigen leverancier kunnen kiezen. Een GDS-eigenaar moet het mogelijk maken dat afnemers op een GDS meerdere leveranciers kunnen kiezen.

In haar brief van 26 maart 2019 geeft de ACM uitleg over de wijze waarop een afnemer op een gesloten distributiesysteem (hierna: GDS) haar eigen leverancier kan kiezen. Een GDS-eigenaar heeft een eigen verantwoordelijkheid om gegevens over de aansluiting van haar afnemers in een register bij te houden. Een GDS-eigenaar heeft met het eigen register recht op toegang tot het centrale communicatiesysteem van de gezamenlijke netbeheerders. Als die toegang is geregeld kan een leverancier op een uniforme wijze leveren aan alle afnemers op het openbare net of op een GDS.

In de brief legt de ACM verder uit dat een eigenaar van een GDS het voor een afnemer op GDS mogelijk kan maken dat deze afnemer meerdere leveranciers op haar aansluiting kan kiezen.