Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM jaarverslag: Markten werken niet vanzelf goed

De schokken op de energiemarkt hebben het afgelopen jaar grote impact gehad op het werk van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen heeft de ACM haar toezicht op de energiesector verstevigd. In 2022 werd goed zichtbaar dat de energiemarkt niet vanzelf goed werkt(e) voor alle mensen en bedrijven. Instabiele markten vragen om een stevige en wendbare toezichthouder om ongewenste uitkomsten voor mensen en bedrijven te voorkomen. Dit schrijft de ACM in haar jaarverslag over 2022. Een jaar waarin de hele samenleving hard werd geraakt door de turbulentie op de energiemarkt.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘Snel veranderende markten vragen om intensiever toezicht dan stabiele markten. In april 2023 is het precies tien jaar geleden dat de ACM startte als markttoezichthouder. De combinatie binnen de ACM van consumentenbescherming, concurrentietoezicht, regulering, en voorlichting maakt dat we verschillende instrumenten flexibel kunnen inzetten om bij te dragen aan het goed laten werken van markten, nu en in de toekomst. Iedere tijd en iedere markt vraagt om een andere oplossing. De ACM blijft zich daarop aanpassen.”

Toezicht op de energiemarkt

Als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen heeft de ACM in 2022 meer focus gelegd op de energiemarkt. Zo zijn de eisen voor energieleveranciers aangescherpt en naleving afgedwongen van de 30-dagentermijn bij prijsverhogingen. En deed de ACM extra onderzoek om te controleren of energieleveranciers voldoende voorbereid zijn op de winter. Ook is met het ACM-toezicht een bijdrage geleverd aan de energietransitie door te zorgen dat elektriciteitsnetten slimmer kunnen worden gebruikt. Ook komend jaar houdt de ACM de focus op de energiemarkt.

Wat deed de ACM nog meer in 2022

De ACM richtte zich in 2022 tevens op de agendathema’s digitale economie en woningmarkt. ACM had aandacht voor online misleiding en toegang tot digitale platforms. In de woningmarkt keek de ACM naar de bescherming van consumenten tegen oneerlijke praktijken van aanbieders van huur- en koopwoningen. Daarnaast was de ACM betrokken bij een veelheid aan andere zaken. Hierbij een kort overzicht.

 
 

Zie ook