Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM grijpt in bij ‘gratis’ producten van Stay Healthy Products

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Stay Healthy Products op de vingers getikt voor misleidende verkooppraktijken. De toezichthouder ontving klachten van consumenten die dachten dat de producten die ze hadden besteld gratis waren. De online aanbieder van voedingssupplementen en verzorgingsproducten bood deze in online advertenties als ‘gratis’, ‘proef’ of ‘probeer’ aan. Achteraf bleek dat consumenten toch moesten betalen als ze producten niet op tijd (op eigen kosten) terugstuurden. Stay Healthy Products is nu gestopt met het aanbieden van ‘gratis’ producten en heeft toegezegd dat consumenten die deze producten hebben ontvangen niet hoeven te betalen. Ze hoeven het product ook niet terug te sturen.

Gratis moet echt gratis zijn

“Consumenten moeten kunnen vertrouwen op online aanbiedingen. Gratis moet ook echt gratis zijn,” zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. Vaak staat alleen in de kleine lettertjes dat je het product binnen 14 dagen na ontvangst moet terug sturen om niet aan de koop vast te zitten. Ook zitten consumenten regelmatig ongewild vast aan vervolgzendingen en is alleen de eerste zending “gratis”. Dat mag niet. Je zit als consument pas vast aan de koop als je expliciet ‘ja’ hebt gezegd en weet wat het kost. In het geval van Stay Healthy Products ging het om 59,95 euro dat achteraf in rekening werd gebracht. Veel consumenten weten niet dat ze dit niet hoeven te betalen en voelen zich onder druk gezet door de incasso’s die bedrijven sturen.

Snelle aanpak consumentenproblemen

De ACM heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om consumentenproblemen op te lossen. Bij haar keuze voor een aanpak zet de ACM de consument centraal. In dit geval kiest de ACM voor het direct aanspreken van het bedrijf om het probleem snel op te lossen. ACM kan ook na onderzoek een boete en/of last onder dwangsom opleggen. In 2019 verzocht de ACM de Letse toezichthouder op te treden tegen Aliaz Cooperation, dat net als Stay Healthy Products, consumenten in Nederland misleidde met ‘gratis producten’ onder de namen als horsepowerplus.eu, tentigo.eu, dragonslim.com en fatkiller.nu. Onlangs maakte de Letse autoriteit bekend dat ze Aliaz Cooperation daarvoor een boete van 90.000 euro heeft opgelegd.