Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM geen bezwaar bij eerste schets nieuwe corona-regeling ziekenhuizen en zorgverzekeraars

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft geen bezwaar bij de hoofdlijnen van de nieuwe corona-afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars voor 2022. Ze gaan beduidend minder ver dan de afspraken voor 2021. De ACM stelt vast dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars in 2022 weer terugkeren naar individuele afspraken als basis voor de verdeling van de zorggelden. Op die manier kunnen zij de meest passende afspraken maken over goede, toegankelijke en betaalbare zorg, in het belang van de patiënt en verzekerde. Ook hebben de zorgverzekeraars aan de ACM aangegeven dat zij voor 2022 geen onderlinge afspraken gaan maken over de verrekening van zorgkosten. Dit was één van de voorwaarden die de ACM vorig jaar stelde in het kader van de gezamenlijke afspraken voor 2021.

De ACM heeft er begrip voor dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen in december 2021 door de grote wending in de pandemie als gevolg van de omikron-variant, tot een aantal gezamenlijke afspraken wilden komen. Maar de afspraken mogen niet verder gaan dan noodzakelijk voor effectieve samenwerking om de verwachte coronapiek op te kunnen vangen en om de continuïteit van de zorgverlening te waarborgen.

Hoe gaat het verder?

De afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars zijn nu nog op hoofdlijnen en worden de komende periode uitgewerkt. De zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben aangegeven de uitgewerkte afspraken vervolgens voor te leggen aan de ACM met de vraag of deze passen binnen de mededingingsregels. De ACM zal deze beoordeling dan zo snel mogelijk uitvoeren, om zekerheid te bieden aan het zorgveld. De ACM waardeert dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars ook dit keer in een vroeg stadium contact hebben opgenomen met de ACM.

ACM en corona

De wetten waarop de ACM toeziet, bieden veel ruimte om samen te werken om te voorkomen dat mensen en bedrijven de dupe worden van de coronacrisis. Verschillende bedrijven en brancheorganisaties hebben de ACM benaderd met vragen over samenwerking in tijden van corona. De ACM treedt niet op als de samenwerking noodzakelijk is om goede zorg te kunnen blijven leveren.