Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM dwingt websites Goedkoper.nl en Euroknaller.nl tot aanpassingen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dagaanbiedingensites Goedkoper.nl en Euroknaller.nl gedwongen tot aanpassingen. De eigenaar van deze websites heeft zijn zaken nu op orde. Consumenten die hun bestelling niet geleverd hebben gekregen, heeft hij het aankoopbedrag inmiddels terugbetaald. Consumenten die gebruik maken van hun bedenktijd krijgen nu het aankoopbedrag binnen de wettelijke termijn van 14 dagen terugbetaald. De eigenaar van de websites heeft ook de klantenservice en de klachtafhandeling verbeterd. De ACM zal deze websites de komende tijd kritisch volgen, onder andere aan de hand van meldingen bij ACM ConsuWijzer.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Er gelden diverse regels waaraan websites die aan consumenten leveren zich moeten houden. Bedrijven die dat niet doen pakken wij aan. Wij vinden het belangrijk dat consumenten met vertrouwen online kunnen kopen.”

Regels voor webwinkels

Als de webwinkel het product niet binnen de afgesproken termijn kan leveren, moet het de consument daarvan op de hoogte stellen. De consument mag de aankoop dan ontbinden en heeft recht op geld terug. Het bedrijf moet de consument direct zijn geld terugbetalen. Daarnaast mag de consument binnen 14 dagen van zijn online aankoop afzien. Maakt hij gebruik van dit recht, dan moet hij zijn geld binnen 14 dagen terugkrijgen.

Deze zaken gingen de afgelopen periode niet goed bij Goedkoper.nl en Euroknaller.nl. De consumenten die nog geld tegoed hadden, zijn nu terugbetaald. Het ging om bedragen tot honderden euro’s. De ACM blijft monitoren of de onderneming zijn verplichtingen nakomt.

Snelle aanpak van consumentenproblemen

De ACM heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om consumentenproblemen op te lossen. In dit geval kiest de ACM ervoor om het bedrijf aan te spreken om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. In andere gevallen kan de ACM ervoor kiezen om na onderzoek een boete of een last onder dwangsom op te leggen.

Digitale economie

Op ACM ConsuWijzer vinden consumenten informatie over hun rechten bij online aankopen. De checklist veilig online winkelen helpt vooraf de betrouwbaarheid van een webwinkel te controleren. Daarnaast is het altijd verstandig achteraf of verzekerd (bijvoorbeeld met een credit card) te betalen. De digitale economie is een agendathema voor de ACM. Dit betekent dat de ACM extra aandacht besteedt aan de problemen die consumenten online ervaren.