Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM: consumenten mogen eigen modem kiezen

Consumenten mogen hun eigen modem, router of mediabox, aansluiten op het netwerk van hun telecomaanbieder. Dat staat in de Conceptbeleidsregel Netwerkaansluitpunt van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Met de beleidsregel biedt de ACM duidelijkheid aan telecomaanbieders en consumenten over welk deel van het netwerk eigendom is van de telecomaanbieder en welk deel vrije keuze van de consument is. Zo zorgt de ACM ervoor dat consumenten meer keuzevrijheid hebben op de telecommarkt. 

Als consumenten zelf kunnen kiezen welke apparaten ze kopen om aan te sluiten, stimuleert dat  aanbieders van modems, routers en mediaboxen om een goed aanbod te doen op gebied van prijs en/of functionaliteit. De keuzevrijheid voor consumenten zorgt ervoor dat de concurrentie en de innovatie op de markt van deze apparaten wordt gestimuleerd. 

Steeds meer consumenten gebruiken apparaten die met elkaar in verbinding staan (Internet of Things). Sommige gebruikers sluiten graag een eigen modem aan om het beheer van persoonlijke gegevens zelf in handen te hebben. Vrije keuze van een modem zorgt verder voor een lagere drempel voor consumenten bij het overstappen naar een andere telecomaanbieder, omdat ze hun eigen modem kunnen meenemen naar een nieuwe aanbieder.

Wat betekent vrije modemkeuze in de praktijk?

De telecomaanbieder is eigenaar van het ‘vaste netwerkaansluitpunt’ dat (vanuit het netwerk bezien) ligt aan het einde van de kabel die de aanbieder in de woning van de consument binnen heeft gebracht. Consumenten kunnen daarop een eigen modem, router of mediabox aansluiten. 

Consumenten mógen een eigen modem aansluiten, maar ze mogen ook gebruik blijven maken van het modem van de telecomaanbieder. Telecomaanbieders kunnen nog steeds zelf hun eigen modems leveren aan consumenten. Maar als een consument een eigen modem wil aansluiten, dan moeten ze dat toestaan. Ze hebben wel de mogelijkheid om in te grijpen als eigen apparatuur van consumenten zorgt voor storingen.

Reageren

De beleidsregel van de ACM is gebaseerd op de richtlijn van BEREC, het Europese netwerk van toezichthouders op elektronische communicatie. De ACM biedt belanghebbenden de mogelijkheid om te reageren op de beleidsregel. De reacties zullen worden meegenomen bij de vaststelling van de definitieve versie.
Reageren kan uiterlijk tot en met vrijdag 4 september 2020. Deze reactie kan gestuurd worden naar %20netwerkaansluitpunt [at] acm [punt] nl (netwerkaansluitpunt[at]acm[dot]nl) of naar:

Autoriteit Consument & Markt
Directie Telecom Vervoer en Post
Postbus 16326
2500 BH Den Haag

 

Zie ook