Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM-certificaat voor prijsvergelijkers telecomabonnementen helpt consumenten geïnformeerde keuzes maken

Prijsvergelijkers van telecomabonnementen kunnen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een certificaat aanvragen. Het certificaat geeft aan dat de website van een prijsvergelijker voldoet aan een set van acht kwaliteitscriteria. Dit is mogelijk sinds de recente wijziging van de Telecommunicatiewet, op basis van de Europese Telecomcode. Het is bedoeld om bezoekers het vertrouwen te geven dat de vergelijkingssite onafhankelijke, actuele en duidelijke informatie geeft over telecomabonnementen.

“Als je een prijsvergelijkingswebsite bezoekt die een certificaat van de ACM heeft, kun je er van op aan dat de informatie betrouwbaar is”, zegt Edwin van Houten, directeur van de directie Consumenten van de ACM. “Dit helpt consumenten bij het maken van goed geïnformeerde keuzes.”

Alle websites waar consumenten prijzen kunnen vergelijken voor producten en diensten moeten zich sowieso houden aan de regels voor eerlijke handel. Dit betekent bijvoorbeeld dat zij duidelijk de prijs en de juiste informatie moeten laten zien, begrijpelijke taal gebruiken en vermelden wie de eigenaar van de website is.

Om in aanmerking te komen voor een certificaat van de ACM, moeten de prijsvergelijkingssites van telecomabonnementen daarnaast ook aan deze criteria voldoen:

  • De site is onafhankelijk en behandelt aanbieders in de zoekresultaten gelijk.
  • De eigenaar en de beheerder van de site staan genoemd op de site.
  • Het is duidelijk hoe de vergelijking op de site wordt gemaakt.
  • Het taalgebruik op de site is duidelijk.
  • De informatie op de site is nauwkeurig en actueel.
  • De site vergelijkt het openbaar beschikbare aanbod.
  • Bezoekers kunnen onjuiste informatie eenvoudig melden.
  • De site vergelijkt in elk geval prijzen, tarieven en kwaliteit.

Geldigheid

Als prijsvergelijkers een certificaat van de ACM hebben gekregen, mogen ze dit op hun website vermelden. De ACM meldt dit ook op haar eigen website. Het certificaat heeft geen einddatum, maar wanneer prijsvergelijkers niet meer aan alle eisen voldoen, kan de ACM – die hierop toeziet – hun certificaat intrekken. Prijsvergelijkers kunnen de certificering aanvragen via de website van de ACM. Ze zijn overigens niet verplicht om een certificaat aan te vragen.

Prijsvergelijkers van energiecontracten

Zodra de nieuwe Energiewet van kracht is, krijgen ook prijsvergelijkers van energiecontracten de mogelijkheid om een certificaat van de ACM aan te vragen. In de nieuwe energieregelgeving komen extra eisen voor prijsvergelijkingssites van energiecontracten. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe Energiewet in werking treedt.