Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM blokkeert 0906-nummer van doorschakeldienst naar aanbieder van betaalde coronatesten

De ACM heeft het 0906-nummer van de doorschakeldienst die bellers doorverbindt naar een aanbieder van betaalde coronatesten geblokkeerd. De kosten voor het bellen via de doorschakeldienst bedragen 90 cent per minuut en tikken door nadat de beller is doorverbonden. Het lijkt erop dat deze doorschakeldienst de consumenten op meerdere manieren misleidt. Bij het nummer dat gebeld kan worden, staat bijvoorbeeld ‘bel voor dichtstbijzijnde GRATIS Coronatestlocatie. De overheid betaalt dit voor u. Neem daarom contact met ons op voordat deze overheidsregeling ten einde loopt.’ In werkelijkheid wordt de consument doorverbonden met een commercieel bedrijf dat tegen betaling coronatesten uitvoert. Anders dan de nummergebruiker vermeldt, worden deze testen niet vergoed door de overheid.

Het betreft dezelfde doorschakeldienst die bellers tot voor kort via een ander 0906-nummer doorverbond naar onder andere de GGD voor het maken van een afspraak voor een coronatest. Ook toen greep de ACM in door het nummer te blokkeren.

De opschorting van de aankiesbaarheid van het nummer en de daaraan gerelateerde betaling duurt ook in dit geval maximaal acht weken. In die tijd kan het nummer niet worden gebeld en krijgt de nummergebruiker geen inkomsten uitgekeerd. De ACM zal in deze periode nader onderzoek verrichten. De ACM onderzoekt onder andere of het nummer kan worden ingetrokken.