Nummers aanvragen, overdragen en opzeggen

Telefoonnummers overdragen

Heeft u telefoonnummers of netwerkcodes van de ACM toegekend gekregen? U mag nummers of codes overdragen aan een ander. Die ander krijgt dan dezelfde rechten en plichten als u had. Let op het volgende:

 • Informatienummers kunt u overdragen, óf in gebruik geven aan een ander.

  Wilt u uw 0800- 0f 090x-informatienummer houden, maar door een ander laten gebruiken? Dan hoeft u dit niet aan ons door te geven. Het nummer blijft op uw naam staan. U blijft verantwoordelijk voor het gebruik. Die ander mag het nummer niet door weer iemand anders laten gebruiken. Wilt u het nummer niet houden, draag het dan over.

 • Een 088-bedrijfsnummerblok mag u niet door een ander bedrijf laten gebruiken.

  Heeft de ACM u een 088-nummerblok toegekend? Dan bent u de nummerhouder. Alleen u als nummerhouder mag het 088-nummerblok gebruiken. Wilt u het mogelijk maken dat een ander bedrijf het 088-nummerblok gebruikt? Dan mag u het nummerblok door middel van een verzoek aan de ACM overdragen aan dat bedrijf. Dat andere bedrijf wordt dan de nieuwe nummerhouder. Zelf bent u na de overdracht geen nummerhouder meer en daarom kunt u het 088-nummerblok dan niet meer gebruiken.

 • Ook aan het overdragen van een nummer zijn kosten verbonden.

  Dit zijn dezelfde kosten als bij het aanvragen van een nummer. Een overdracht van een nummer is namelijk een toekenning van het nummer aan de nieuwe nummerhouder. Bijvoorbeeld: U vraagt in februari 2019 een nummer aan en in november 2019 draagt u het nummer over aan een andere nummerhouder. De “oude” nummerhouder en de nieuwe nummerhouder betalen beiden toekenningskosten én toezichtkosten.

Voordat u telefoonnummers of netwerkcodes overdraagt

Draagt u over aan een bedrijf? Stel uzelf dan de volgende vragen.

 1. Heeft het bedrijf waaraan u overdraagt, hetzelfde inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel (KvK-nummer) als u? Gebruik dan het wijzigingsformulier.
 2. Is het KvK-nummer anders, maar komt dat door een fusie? Gebruik ook dan het wijzigingsformulier.

Gebruik in alle andere gevallen het overdrachtsformulier.

Hoe werkt het overdrachtsformulier?

1. Zorg dat u kunt bewijzen dat u mag tekenen voor de overdracht.

Werkt u bij een bedrijf of instelling?

Gebruik dan eHerkenning. Heeft u geen eHerkenning? En mag u volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel niet tekenen voor uw organisatie? Gebruik dan het volmachtformulier. Dit formulier mag maximaal 1 maand oud zijn.

Bent u particulier?

Stuur dan in elk geval mee:

 • een kopie van een geldig paspoort of Europese identiteitskaart; en
 • een kopie van uw uittreksel uit het bevolkingsregister. Dit uittreksel mag maximaal 1 jaar oud zijn.

2. U vult zelf het eerste deel van het overdrachtsformulier in. Dit kan alleen online. U opent het formulier met de knop hieronder.

3. Degene aan wie u overdraagt, krijgt daarna automatisch bericht en kan het tweede deel van het overdrachtsformulier invullen.

4. Zodra wij beide delen ingevuld binnen hebben, beoordelen we de overdracht. Dat moeten wij binnen 3 weken doen.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.