Kruimelpad

Klachten telecom

Hoe dien ik een klacht in over spam?

Bent u ondernemer? En heeft u last van ongevraagde elektronische berichten? Hieronder leest u wanneer een bericht spam is. En hoe u uw spamklacht bij de ACM kunt melden.

Wat is spam?

Niet alle ongevraagde berichten zijn spam. Spam herkent u aan 3 dingen:

  1. U krijgt een elektronisch bericht

    Bijvoorbeeld een e-mail, sms’je of een bericht via een app. Of u wordt gebeld door een bandje (spraakcomputer). De reclame is direct aan u verzonden. Een banner op uw scherm is bijvoorbeeld geen spam.

  2. Het gaat om reclame voor een product, dienst, idee of goed doel

    Met het bericht wil de afzender u iets laten kopen. Of uw aandacht vragen voor een goed doel of een bepaald idee.

  3. U heeft de afzender geen toestemming gegeven

    U heeft vooraf geen toestemming gegeven aan de afzender om u een bericht te sturen. En u bent of was geen klant van het bedrijf.

Mag een bedrijf ongevraagde berichten sturen aan klanten?

Geeft u als nieuwe klant uw contactgegevens aan een bedrijf? Dan moet u kunnen aangeven dat u geen berichten wilt ontvangen. Hebt u dat niet gedaan? Dan mag het bedrijf u berichten sturen. De berichten moeten dan wel te maken hebben met het bedrijf. Een autoverhuurbedrijf mag u bijvoorbeeld alleen berichten over huurauto's sturen.

Meld u af! 

Ontvangt u berichten van een bedrijf en wilt u dat niet meer? Via ieder bericht moet u zich kunnen afmelden. Dat moet gratis en eenvoudig zijn. Vaak staat onder aan het bericht een afmeldknop.
Heeft u zich afgemeld? Dan mag de afzender u geen ongevraagde berichten meer sturen.

Let op!: Klik nooit op een link in een e-mail die u niet vertrouwt. Internetcriminelen kunnen op die manier schadelijke software op uw computer  installeren. Zo’n link kan ook vermomd zijn als afmeldknop.

Meld uw spamklacht

Meld uw spamklacht bij de Autoriteit Consument en Markt.

Meer weten over spam?

Lees de regels voor verzenders van e-mailberichten

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.