Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Eisen energievergunning

Als leverancier met een energievergunning moet u voldoen aan wettelijke eisen. Wij controleren dit bij de aanvraag van uw vergunning. En zolang u de vergunning heeft.

Snel naar:

Betrouwbaar leveren

Als vergunninghouder moet u leveren waar uw kleinverbruikers voor betalen. Daarom moet u goed voorbereid zijn op risico’s zoals schommelingen in de energieprijzen of de vraag naar stroom.

Dit bewijst u met informatie over uw:

  • financiële situatie
  • ondernemingsplan
  • organisatie, financiën en technische zaken

Als hierin iets verandert, moet u deze wijziging melden.

Alle eisen voor betrouwbaar leveren staan in onze Beleidsregel betrouwbare levering van elektriciteit of gas en continuïteit van energieleveranciers.

Leveringszekerheid

Het leveren van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers moet altijd doorgaan. Ook als wij een vergunning intrekken. Bijvoorbeeld als een energieleverancier failliet gaat. Daarom moet u meewerken aan leveringszekerheid.

Zo moet u sommige klantgegevens op een afgesproken manier opslaan in uw administratie. En u moet grote aantallen klantgegevens kunnen uitwisselen met andere energieleveranciers.

Alle regels voor leveringszekerheid staan in onze Brief naleving besluiten vergunningverlening en besluiten leveringszekerheid.

Leveringsplicht

Als vergunninghouder heeft u leveringsplicht. Dit betekent dat u elektriciteit en gas moet leveren aan elke kleinverbruiker die daarom vraagt.

Redelijke tarieven en voorwaarden

Vraag een redelijk leveringstarief voor elektriciteit en gas. Anders dwingen wij u tot een maximale prijs. En hanteer redelijke voorwaarden.

Als u tarieven of voorwaarden verandert, moet u dit bij ons als wijziging melden.

Modelcontract

Bied kleinverbruikers minimaal het modelcontract van de overheid aan. Dit is een contract voor onbepaalde tijd, met variabele tarieven.

Stroometiket

Kleinverbruikers moeten de herkomst van stroom kunnen vergelijken per energieleverancier. Daarom plaatst u elk jaar een stroometiket op uw website, uiterlijk op 1 mei. En u geeft het bij de jaarrekening.

In uw stroometiket staat duidelijk:

  • hoe groen of grijs al uw stroom is (milieukwaliteit)
  • waar al uw stroom vandaan komt

De informatie op uw stroometiket moet u bewijzen met:

  • Garanties van Oorsprong (GVO’s) voor groene energie
  • Certificaten van Oorsprong (CVO’s) voor grijze energie

GVO’s en CVO’s koopt u bij de producent of handelaar van uw elektriciteit. Deze zet u op een rekening bij VertiCer. Als u de stroom levert, boekt u de GVO’s en CVO’s weer af van deze rekening.

Klachtenregeling

Kleinverbruikers moeten bij u terecht kunnen met klachten over uw diensten. Zo moet u duidelijk uitleggen hoe en bij wie zij een klacht kunnen indienen. En wat u hiermee doet. En u moet aangesloten zijn bij een geschillencommissie.

Consumentenregels

U moet kunnen leveren aan consumenten. Daarom moet u zich houden aan alle wetten en regels over consumentenverkoop, bijvoorbeeld over het informeren van consumenten, bedenktijd en verkoop via telemarketing.

De regels voor het informeren van consumenten over energieproducten, staan in het document informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie.

Bronnen