Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Concurrentie in de landbouw en voedselketen

Bent u producent of leverancier van landbouw- en voedingsproducten? Dan bent u beschermd door de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen (Wet OHP). Dit geldt ook voor producentenorganisaties, leveranciersorganisaties en verenigingen daarvan. De Wet OHP zorgt voor eerlijke concurrentie in de landbouw, visserij en voedselketen.

Eerlijk zaken doen

Voedselleveranciers en verwerkingsbedrijven van een versproduct hebben vaak een zwakkere positie tegenover grote inkopers. Deze kunnen hen bijvoorbeeld makkelijk onder druk zetten om oneerlijke voorwaarden te accepteren. De Wet OHP gaat dit tegen. De wet geeft boeren, tuinders en vissers en veel verwerkers van voedsel een sterkere onderhandelingspositie.

Oneerlijke praktijken melden

U kunt oneerlijke handelspraktijken melden bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wij handhaven de Wet OHP. De wet verbiedt bijvoorbeeld dat de afnemer op korte termijn de levering annuleert van bederfelijke producten, zoals voedsel of bloemen. Of dat de afnemer eenzijdig de leveringsvoorwaarden wijzigt als het gaat om hoeveelheid, kwaliteit of prijs.

Prijzen in beeld: de weg van boer tot bord

Op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maken wij jaarlijks de monitor ‘prijsvorming in de voedselketen’. De weg die ons voedsel aflegt van boer tot bord kent vele schakels. Maar hoe komt de uiteindelijke verkoopprijs nu eigenlijk tot stand?

Hiervoor kijken wij naar de kosten en de winstmarges van alle schakels in de ketens van een aantal groenten, fruit en vleesproducten. Dat doen wij voor zowel gangbare als duurzame producten. Productiekosten voor duurzame producten liggen hoger, maar staat daar ook een hogere opbrengst voor de primaire producent/boer tegenover? En welke problemen komen boeren en tuinders tegen, wanneer zij willen overgaan naar duurzame productie?