Verkoopt u producten aan consumenten? En levert u niet meteen bij de koop? Er zijn wettelijke regels voor levering en levertijd. En voor het risico bij levering.
Vertel vóór de koop waar, hoe en wanneer u levert
Zijn er beperkingen in de levering? Levert u bijvoorbeeld niet in België, of niet op de Waddeneilanden? Zorg dat consumenten dit uiterlijk weten als ze beginnen met bestellen.
Bezorgt u thuis of op een afhaalpunt? Levert u de bestelling in delen? Wees daar duidelijk over.
Lever binnen 30 dagen na de koop. Redt u dit niet? Spreek dan met de consument af binnen welke periode u levert. Bijvoorbeeld: ‘binnen 6 weken’. Een precieze datum hoeft niet. Zorg dat u deze afspraak na kunt komen.
Laat u het gekochte product rechtstreeks door de leverancier of fabrikant aan de consument leveren? Meld dan wie het levert én waar vandaan.
Wat mag in ieder geval niet?
Beloof niets wat u niet kunt waarmaken. Bijvoorbeeld ‘vandaag besteld, morgen in huis’ als dat niet kan. Zet informatie over levertijd en levering niet alleen in uw algemene voorwaarden. Dat is niet duidelijk genoeg.
Als u niet op tijd levert of laat leveren
Levert u niet binnen 30 dagen of de afgesproken periode of laat u niet binnen 30 dagen of de afgesproken periode leveren? En geldt de wettelijke bedenktijd? Dan kan de consument ook vóór de levering van de koop af. Geldt er wettelijk geen bedenktijd? Dan moet de consument u nog een laatste kans geven om te leveren. Levert u niet of laat u dan nog niet leveren? Dan mag hij van de koop af. U moet direct alles terugbetalen wat hij heeft betaald.
In de volgende gevallen kan de consument ook zonder bedenktijd van de koop af als u niet op tijd levert:
U meldt hem dat u helemaal niet meer gaat (laten) leveren.
Het is duidelijk dat de afgesproken levertijd essentieel is. Bijvoorbeeld bij een bruidsboeket.
De consument heeft u vóór de koop laten weten dat de beloofde levertijd essentieel voor hem is. En daarom een belangrijke voorwaarde is om de aankoop te doen.
Ook in deze gevallen moet u direct alles terugbetalen.
Risico van verlies en beschadiging bij verzenden
Soms gaat er bij levering van een product iets mis. Het product raakt bijvoorbeeld kwijt of gaat kapot tijdens de verzending. U draagt als ondernemer het risico van de verzending, totdat de consument het product heeft ontvangen. Ook bij gewone in plaats van aangetekende verzending. Alleen als de consument zelf een niet door u aangeboden vervoerder kiest, draagt de consument zelf het risico.
Laat u bij een ander bezorgen? Bijvoorbeeld bij de buren? Dan zijn er 2 situaties:
Mocht u van de consument bij de buren bezorgen? Dan draagt hij het risico vanaf het moment dat het product bij de buren is afgeleverd.
Heeft de consument niets gezegd over bezorging bij de buren? Dan blijft u verantwoordelijk, totdat hij het product bij de buren heeft opgehaald.
Ook bij terugsturen kan iets mis gaan. Stuurt de consument een product terug op grond van zijn bedenktijd? Dan draagt de consument het risico tijdens het terugsturen. Alleen als u het product zelf laat ophalen door bijvoorbeeld een koerier ligt het risico van het retourneren bij u. Is er sprake van een product dat iets mankeert? Dan bent u verantwoordelijk voor de verzending.