Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Misstand van de ACM melden als klokkenluider

Denkt u dat de ACM een misstand begaat of bepaalde Europese regels overtreedt? En ontdekte u dit door uw werk bij of voor de ACM? Dan kunt u dit vertrouwelijk melden bij de Compliance Officers. Als ‘klokkenluider’ krijgt u speciale bescherming van de wet.

Over de ACM melden

Melden over de ACM kan vertrouwelijk bij onze Compliance Officers. Per e-mail via %20Compliance [punt] Officers [at] acm [punt] nl (Compliance[dot]Officers[at]acm[dot]nl) of per post:

ACM 
T.a.v. Compliance Officers 
Postbus 16326 
2500 BH Den Haag

Liever telefonisch contact? Laat dit de Compliance Officers per e-mail of post weten. Zij bellen u dan terug.

Ook kunt u vragen om een persoonlijk gesprek met de Compliance Officers. U mag de misstand melden in dit gesprek. U kunt ook een adviseur in vertrouwen nemen over uw vermoeden, voordat u een melding doet.

Voorwaarden

Als u aan deze voorwaarden voldoet, beschermt de Wet bescherming klokkenluiders u automatisch als klokkenluider.

Ontdekt via werk bij of voor de ACM

Uw melding moet gaan over iets dat u ontdekte via uw werk bij of voor de ACM.

Bijvoorbeeld als:

  • medewerker van de ACM
  • uitzendkracht bij de ACM
  • stagiair bij de ACM
  • leverancier van de ACM
  • sollicitant bij de ACM

Ook als u deze relatie voor of na uw melding had.

U bent er redelijk zeker van

U heeft het zelf meegemaakt. Of zelf iets gezien. U heeft niet alleen een gerucht gehoord of iets in de krant gelezen.

Misstand of een overtreding

Het gaat om een misstand. Dat is een situatie waarbij het maatschappelijk belang in gevaar is. De gevolgen moeten groot of erg zijn, of kunnen dat worden. Of het heeft voor meer mensen dan u persoonlijk nadelen en komt vaak of langer voor. 

Het kan ook gaan om een overtreding door de ACM van Europese regels. In de Wet Bescherming Klokkenluiders staat om welke regels dit gaat.

Bescherming als klokkenluider

Als u aan de voorwaarden voldoet, bent u een ‘klokkenluider’. U krijgt dan speciale bescherming van de wet.

De wet beschermt u als klokkenluider tegen nadelen die u na uw melding kunt meemaken. De ACM mag u vanwege uw melding bijvoorbeeld niet zomaar ontslaan of stoppen met goederen of diensten van u afnemen. Dit geldt vanaf het moment dat u meldt.

Wat er gebeurt met uw melding

Wij sturen u binnen 7 dagen bericht dat wij uw melding hebben ontvangen.

Wij beoordelen uw melding. Als het nodig is, starten wij een onderzoek. Wij nemen contact met u op als we meer willen weten over uw melding. Bij het onderzoek handelen we volgens de Baseline Intern Persoonsgericht Onderzoek (BIPO).

Wij sturen u uiterlijk na 3 maanden meer informatie over hoe wij uw melding hebben beoordeeld.

Uw gegevens

We delen uw identiteit niet zonder uw toestemming met derden. Dat geldt ook voor gegevens uit uw melding die naar u verwijzen. Het kan zijn dat een rechter ons vraagt om uw identiteit prijs te geven. In dat geval stellen we u hier van te voren van op de hoogte. De wijze waarop de ACM omgaat met persoonsgegevens, is vastgelegd in onze privacyverklaring.

Gratis advies over klokkenluiders

Bij het Huis voor Klokkenluiders kunt u terecht voor gratis vertrouwelijk advies over het melden als klokkenluider. Het Huis voor Klokkenluiders is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur op telefoonnummer 088 1331000. Het postadres van het Huis is: Postbus 85680, 2508 CJ Den Haag.