Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar Aspider tegen afwijzing aanvraag mobiele netwerkcode

ACM kent vanaf nu mobiele netwerkcodes toe aan fysieke én virtuele netwerken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijzigt haar toetsingskader om mobiele netwerkcodes toe te kennen. Vanaf nu kunnen niet alleen aanbieders van fysieke netwerken, maar ook aanbieders van virtuele netwerken een mobiele netwerkcode toegekend krijgen.

Virtuele netwerken

Sommige telecomaanbieders hebben geen eigen fysieke netwerkinfrastructuur. Zij maken gebruik van de fysieke netwerkinfrastructuur van andere aanbieders. Van een virtueel netwerk is sprake wanneer een aanbieder geen eigen fysieke netwerkinfrastructuur heeft. ACM heeft bepaald dat een virtueel netwerk eveneens kan voldoen aan de definitie van openbaar elektronisch communicatienetwerk uit de Telecommunicatiewet. Daarom kunnen aanbieders van beide type netwerken in aanmerking komen voor de toekenning van een mobiele netwerkcode. De voorwaarde is dan wel dat het virtuele netwerk volledig gescheiden en onafhankelijk van het fysieke netwerk opereert.

Mobiele netwerkcode nodig voor dienstenverkeer

Telecomaanbieders hebben een mobiele netwerkcode nodig om mobiele diensten aan te bieden en het verkeer naar het juiste netwerk te leiden. Zo bepaalt de code of een mobiele SIM-kaart toegang krijgt tot een mobiel netwerk. Met een eigen netwerkcode kan een telecomaanbieder een eigen SIM-kaart uitgeven. Op deze manier is hij onafhankelijk van andere wholesaleaanbieders.

Gevaar voor schaarste

Een mobiele netwerkcode is een nummer met twee of drie cijfers. Inmiddels zijn 36 van de 90 beschikbare tweecijferige codes uitgegeven. ACM verwacht dat met dit besluit de vraag naar mobiele netwerkcodes de komende jaren toeneemt. Elke telecomaanbieder met een openbaar elektronisch communicatienetwerk kan nu een eigen code aanvragen. ACM kaart de verwachte schaarste van mobiele netwerkcodes aan bij de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU).

 

Documenten

Besluit op bezwaar Aspider tegen afwijzing aanvraag mobiele netwerkcode (PDF - 155.59 KB)