Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nederlandse gasmarkt is voorbeeld in Europa

De marktplaatsen voor handel in gas in Nederland en het Verenigd Koninkrijk gelden als voorbeeld in Europa. Dat blijkt uit het rapport over het Gas Target Model van de gezamenlijke toezichthouders op energie van Europa (ACER). Het Gas Target Model beschrijft welke eigenschappen een goed functionerende gasmarkt moet hebben. Henk Don, bestuurslid van de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM): “De Nederlandse kennis en ervaring kan andere landen helpen hun gasmarkt te verbeteren.”

Nederlandse gasmarkt functioneert prima

Het is belangrijk dat alle afnemers in Europa toegang hebben tot goed functionerende marktplaatsen. ACER concludeert dat de Nederlandse virtuele marktplaats voor de handel in gas goed functioneert. Partijen die gas nodig hebben kunnen op de Nederlandse marktplaats zonder problemen leveringscontracten sluiten. Henk Don, bestuurslid ACM: “Uit het rapport blijkt duidelijk dat energieleveranciers kunnen kiezen uit veel verschillende contracten voor gas, zowel kortdurende als langdurende contracten. Dat is belangrijk, want als een consument een energiecontract afsluit voor 3 jaar, dan wil je als leverancier ook een contract van 3 jaar kunnen sluiten met een producent. Omdat meerdere partijen contracten aanbieden, is er gezonde concurrentie die leidt tot lagere prijzen voor gas. Ook voor de consument.”

Meer informatie