Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Clementie aanvragen: uw deelname aan een kartel melden

Kartels zijn een vorm van concurrentievervalsing, schadelijk voor consumenten en bedrijven en daarom verboden. De ACM kan hoge boetes opleggen aan bedrijven of personen die betrokken zijn geweest bij kartelvorming. Wij bieden echter ook een uitweg aan bedrijven die uit een kartel willen stappen. Zowel kleine als grote bedrijven hebben al gebruik gemaakt van deze uitweg.

Wat is clementie?

Als een bedrijf zelf zijn kartel bij ons meldt dan kan het een boete geheel ontlopen of een korting op de boete krijgen. Dit noemen we ‘clementie’. De hoogte van de korting is afhankelijk van hoe snel een bedrijf zich meldt en hoe bruikbaar de informatie is.

Alleen eerste melders uit een kartel kunnen ‘immuniteit’ krijgen. Immuniteit betekent een complete vrijstelling van de boete. Volgende melders uit hetzelfde kartel kunnen een ‘boetereductie’ (korting) krijgen van maximaal 50%.

Hoe werkt het aanvragen van clementie?

De intake van clementieverzoeken verloopt via ons clementiebureau. Overweegt u de deelname aan een kartel te melden? Of heeft u vragen over clementie? Neem dan gerust contact op met ons clementiebureau.

Veel bedrijven vinden een oriënterend gesprek erg nuttig. Het is zelfs mogelijk om te vragen of er nog immuniteit beschikbaar is voor enig mogelijk kartel.

Wanneer u met ons clementiebureau belt, krijgt u een medewerker van het clementiebureau aan de lijn. Besluit u na het gesprek toch geen clementie aan te vragen? Dan blijft de informatie tussen u en het clementiebureau.

Houd uw eventuele contact met het clementiebureau geheim! Vertel uw concurrenten of branchevereniging dus niet dat u met ons praat.

De regels omtrent clementie staan in het Besluit Clementie. Dat kunt u hier lezen.

Hoe kan ik contact opnemen?

U kunt ons clementiebureau bellen of e-mailen via:

Telefoonnummer: 070 - 722 2302
E-mail: clementie@acm.nl