Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Notificatie marktanalyse wholesalebreedbandtoegang en -huurlijnen (WBTH) (gedeeltelijk ingetrokken op 4 mei 2012)

OPTA heeft op 21 februari 2012 het ontwerpbesluit marktanalyse wholesale breedbandtoegang en -huurlijnen aangeboden (genotificeerd) bij de Europese Commissie. In dit ontwerpbesluit legt OPTA KPN een verplichting op om marktpartijen wholesale breedbandtoegang en -huurlijnen over het koperen netwerk aan te bieden. Op basis daarvan kunnen andere marktpartijen zakelijke internet- en netwerkdiensten leveren aan eindgebruikers.

Het ontwerpbesluit is in oktober en november 2011 geconsulteerd, waarbij negen marktpartijen hun zienswijzen hebben gegeven. Daarnaast hebben marktpartijen de gelegenheid gekregen om op enkele onderdelen op elkaars zienswijze te reageren (dupliek). De reactie van OPTA op zienswijzen en dupliek is opgenomen in de Nota van Bevindingen.

Op basis van de zienswijzen heeft OPTA besloten enkele verplichtingen die zij aan KPN oplegt, aan te passen. Zo is onder meer de aan KPN opgelegde non-discriminatieverplichting op een aantal onderdelen aangepast (tariefdifferentiatie, voorkomen van marge-uitholling) en is de aankondigingstermijn aangepast. De verplichtingen zorgen ervoor dat aanbieders kunnen concurreren op de retail- en wholesalemarkten. Ook heeft OPTA naar aanleiding van de zienswijzen enkele motiveringen aangevuld of genuanceerd. De Europese Commissie heeft een maand om op het ontwerpbesluit te reageren, daarna publiceert OPTA een definitief besluit.

Naar aanleiding van de door de Europese Commissie op 21 maart 2012 geuite ernstige twijfels over het ontwerpbesluit en het advies daarover van BEREC, heeft het college de notificatie van het ontwerpbesluit WBTH ingetrokken. De intrekking heeft uitsluitend betrekking op de markt voor hoge kwaliteit WBT/HL. Over de markt voor lage kwaliteit WBT heeft OPTA op 27 april 2012 een definitief besluit gepubliceerd. De adviezen van de Europese Commissie en BEREC zal OPTA in een nieuw ontwerpbesluit over hoge kwaliteit WBT/HL betrekken.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook