Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Verslag veilingopbrengsten TenneT 2016/2017

Ieder jaar doet TenneT verslag van de inkomsten en uitgaven van de opbrengsten uit congestie op de buitenlandverbinding. De ACM heeft de onttrekkingen door TenneT aan deze opbrengsten gecontroleerd en concludeert dat ze conform de Europese regelgeving zijn.

De hoogspanningsnetten in Nederland, Noorwegen, Duitsland, België en Engeland zijn via interconnectoren met elkaar verbonden. Hierdoor kan elektriciteit grensoverschrijdend verhandeld worden. Behalve de verbinding met Engeland beheert TenneT deze verbindingen.

Indien de vraag naar capaciteit op een verbinding groter is dan het aanbod, dan wordt deze capaciteit geveild. De opbrengsten van deze veiling moeten de eigenaren van deze verbinding apart beheren. Deze opbrengsten moeten zij in eerste instantie inzetten om de capaciteit te behouden of te vergroten. Wanneer dit niet mogelijk is kan TenneT na goedkeuring van de ACM de opbrengsten inzetten om de transporttarieven te verlagen.

 

Documenten

Verslag veilingopbrengsten TenneT 2016-2017 (PDF - 135.05 KB)
 

Bijlagen

TenneT auction report (PDF - 213.88 KB)