Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Mededeling Staatscourant over kennelijk misbruik van twee 0900-nummers

OPTA doet op 20 april mededeling in de Staatscourant van het feit dat in de periode van 15 oktober 2008 tot en met 19 maart 2009 sprake is geweest van kennelijk misbruik van de betaalde informatienummers 0900-2221212 en 0900-2221234, waardoor consumenten zijn gedupeerd. Als gevolg van deze mededeling mogen telefonieaanbieders geen betaling van consumenten verlangen voor oproepen naar dit nummer (in de genoemde periode). Consumenten die naar deze nummers hebben gebeld, horen de gemaakte belkosten binnen twee maanden van hun telefoonaanbieder terug te krijgen. Hiervoor hoeven de gedupeerde consumenten zelf niets te doen.

Uit de reactie van diverse telefoonaanbieders op dit besluit is gebleken dat telefoonaanbieders mogelijk niet meer over alle persoons- en verkeersgegevens beschikken uit de periode waarbinnen het misbruik is vastgesteld. Als de telefonieaanbieders niet meer beschikken over gegevens die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de terugbetalingsverplichting, kan niet van telefonieaanbieders verwacht worden dat zij proactief de belkosten aan consumenten terug betalen. Voor deze groep consumenten heeft OPTA met de telefonieaanbieders afgesproken , dat deze alsnog de belkosten terugkrijgen, wanneer een consument met een gespecificeerde rekening kan aantonen dat hij/zij heeft gebeld naar deze 0900-nummers in de betreffende periode.

OPTA informeert consumenten via ConsuWijzer.nl over dit besluit.

 

 

Documenten

Mededeling Staatscourant over kennelijk misbruik van twee 0900-nummers (PDF - 3.25 MB)