Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit inzake geschil Tele2/Online - Ziggo

OPTA heeft op 30 maart 2010 een besluit genomen in een geschil tussen Tele2 en Online gezamenlijk met Ziggo over de reikwijdte van de zogenaamde ‘wederverkoopverplichting’ voor analoge televisie. OPTA heeft Ziggo namelijk de verplichting opgelegd om het analoge standaardpakket door te verkopen aan alternatieve aanbieders. Hierdoor kunnen andere aanbieders concurreren met dit kabelbedrijf. Daarnaast kunnen zij hun aanbod uitbreiden naar een triple play-pakket door het uit te breiden met telefonie en internet via het netwerk van KPN. Het doel is dat consumenten meer keuze krijgen in televisie-aanbieders en triple play pakketten.

Het geschil gaat over de vraag of Ziggo verplicht is mee te werken aan ‘third party billing’. Third party billing houdt in dat consumenten voor de aansluiting en de analoge rtv-signalen klant zijn bij Tele2/Online, maar dat Ziggo de zenders uit het analoge standaardpakket levert aan die consumenten. De rekening voor de door Ziggo geleverde zenders wordt vervolgens wel via de rekening van Tele2/Online aan de consument gefactureerd. Het voordeel voor Tele2/Online is dan dat zij niet met alle programma-aanbieders de uitzendrechten voor de levering voor de zenders hoeft te regelen. Ziggo heeft die rechten al geregeld voor hun analoge TV-pakket.

OPTA concludeert in de geschilbesluiten dat er mogelijk nog auteursrechtelijke problemen zijn bij een dergelijke constructie. Het is niet toegestaan om zenders openbaar te maken zonder de toestemming van de desbetreffende programma-aanbieder. De vraag is dus welke partij nu in de wettelijke zin “openbaarmaakt” bij third party billing, een vraag waarover OPTA niet bevoegd is om te oordelen. Tele2/Online moet daarom van OPTA eerst bij de civiele rechter duidelijkheid krijgen of het inderdaad Ziggo is die bij third party billing de zenders openbaar maakt en de uitzendrechten daarvoor moeten regelen. Wanneer dit vaststaat, vindt OPTA het verzoek om third party billing van Tele2/Online redelijk en moet Ziggo een aanbod doen aan Tele2/Online voor het realiseren van third party billing.

OPTA heeft met dit geschilbesluit een nadere invulling gegeven aan de mogelijkheid van third party billing die al is opgenomen in het marktanalysebesluit 5 maart 2009 en die is bedoeld als mogelijke oplossing voor een situatie dat een afnemer van wederverkoop mogelijk niet alle uitzendrechten zou weten te regelen.

 


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook