Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

39 waarschuwingen voor overtreden spamverbod

OPTA heeft 39 waarschuwingen uitgedeeld wegens vermoedelijke overtredingen van het spamverbod. Deze waarschuwingen zijn verstuurd naar aanleiding klachten die sinds 1 oktober 2009 zijn ingediend bij www.spamklacht.nl. Per die datum is het wettelijke spamverbod verruimd en is het verboden om ongevraagde elektronische berichten van charitatieve, commerciƫle en/of ideƫle aard naar bedrijven te sturen. Natuurlijke personen zijn al sinds 2004 beschermd tegen spam. Sindsdien is het aantal verzonden spamberichten vanuit Nederland aan consumenten met 85% gedaald.

OPTA komt mogelijke overtredingen op het spoor dankzij klachten die door consumenten en bedrijven worden ingediend bij www.spamklacht.nl. Sinds 1 oktober 2009 zijn via spamklacht 19.135 klachten ingediend, waarvan 10.184 klachten over spam op een zakelijk adres gingen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn er drie keer zoveel klachten ingediend. Deze klachten zijn een belangrijke bron voor de onderzoeken van OPTA naar mogelijke overtredingen. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan OPTA ervoor kiezen een waarschuwing uit te delen, of direct over te gaan tot een (boete)onderzoek. Het is de bedoeling om de overlast en economische schade van ongevraagde elektronische berichten zoveel mogelijk te bestrijden. Mochten er klachten binnen blijven komen over partijen die een waarschuwing hebben ontvangen, dan kan OPTA boetes opleggen tot maximaal 450.000 euro per overtreding.

 

Documenten

39 waarschuwingen voor overtreden spamverbod (PDF - 128.72 KB)