Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rechter verlaagt boete Tele2 voor doorschakeling 18xy


OPTA heeft in november 2007 Tele2 een boete van 200.000 euro opgelegd, omdat het telecombedrijf haar klanten die naar andere nummers uit de 18xy-reeks belden, doorschakelde naar haar eigen 18xy-nummerinformatiedienst. Hierdoor kregen consumenten een andere betaalde nummerinformatiedienst aan de lijn dan waar ze oorspronkelijk zelf voor kozen. Een belangrijke reden voor OPTA om deze boete op te leggen was dat Tele2 het vertrouwen van consumenten dat zij daadwerkelijk de nummerinformatiedienst geleverd krijgen die ze hebben gevraagd, ernstig heeft geschaad. Telefoonnummers uit de 18xy-reeks zijn sinds het voorjaar van 2007 vrijgegeven voor concurrentie tussen nummerinformatiediensten. Via deze nummers kunnen consumenten telefoonnummers opvragen.


Beroep bij Rechtbank Rotterdam
Tele2 is in beroep gegaan tegen het besluit van OPTA bij de Rechtbank Rotterdam. Deze rechtbank heeft op 7 november 2008 uitspraak gedaan en was het eens met dit besluit van OPTA. Vervolgens heeft Tele2 hoger beroep ingesteld tegen deze uitspraak bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).


Hoger beroep CBb
Op 2 februari 2010 heeft het CBb uitspraak gedaan in hoger beroep. Het CBb constateert dat het boeterapport als grondslag voor het boetebesluit, niet alle relevante informatie bevat die in het boetebesluit zijn meegewogen. En dat is volgens het CBb in strijd met artikel 6 EVRM. Voor de belanghebbende mag er namelijk geen enkele twijfel bestaan welke overtreding precies wordt tegengeworpen. Op deze grond verklaart het CBb het hoger beroep gegrond.

 
Schriftelijke cautie
Volgens het CBb had OPTA de cautie moeten geven bij het schriftelijk opvragen van nadere informatie bij Tele2, omdat er al een redelijk vermoeden van overtreding was op het moment van dit informatieverzoek. Tele2 is echter niet in haar belangen geschaad door deze handelswijze, zodat het CBb hieraan geen gevolgen verbindt. Het CBb is verder van mening dat OPTA de boetebeleidsregels niet juist toepast in het boetebesluit. OPTA had moeten toetsen of Tele2 over marktmacht beschikte om andere marktaanbieders schade te berokkenen en ook had OPTA de eventuele onomkeerbaarheid van de overtreding in ogenschouw moeten nemen.


Verlaging boete
Het CBb is het wel eens met OPTA dat Tele2 een ernstige overtreding heeft begaan, omdat Tele2 met haar handelswijze de betrouwbaarheid en integriteit van het Nummerplan ernstig heeft geschaad. Op grond daarvan acht het CBb een boete van 120.000 euro op zijn plaats in plaats van het oorspronkelijke bedrag van 200.000 euro.
Deze uitspraak is definitief; partijen kunnen geen hoger beroep meer indienen tegen deze uitspraak van het CBb.