Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rechter vernietigt deel spamboete Thuiswerkcentrale: OPTA in hoger beroep

De rechtbank Rotterdam heeft 15 januari 2010 een boete van 240.000 euro, die OPTA had opgelegd aan twee bedrijven en een natuurlijk persoon wegens overtreding van het spamverbod, vernietigd. OPTA had in deze zaak twee boetes opgelegd van in totaal 510.000 euro. Tegen de boete van 270.000 euro is geen bezwaar en beroep aangetekend: deze boete is daarom inmiddels definitief.

Wat vooraf ging

OPTA heeft op 24 april 2008 een boete opgelegd aan een drietal bedrijven en twee natuurlijke personen, die onder de naam Thuiswerkcentrale, ongevraagde e-mailberichten hadden verstuurd waarin reclame werd gemaakt voor thuiswerk. De ontvangers moesten daarvoor bellen naar een betaald 0900-informatienummer. Bellers naar dit nummer stonden vervolgens heel lang in de wacht of werden aan de lijn gehouden. Een serieus aanbod voor thuiswerk kregen de bellers niet.

“Medewerking aan spamverzending onvoldoende aangetoond.”

Eén van de twee natuurlijke personen en diens twee bedrijven gingen, nadat hun bezwaar door OPTA ongegrond was verklaard, in beroep bij de rechtbank Rotterdam. De rechtbank komt tot de conclusie dat de boete niet in stand kon blijven: OPTA heeft niet voldoende bewezen dat deze natuurlijke persoon verzender van de ongevraagde e-mailberichten is. Er was wel sprake van een samenwerking, maar volgens de rechtbank had die samenwerking alleen betrekking op het aanbieden van faciliteiten voor een callcenter. Het verhaal van deze persoon is niet zó ongeloofwaardig of onwaarschijnlijk dat het niet waar kan zijn en het bewijs dat OPTA daar tegenover stelt, overtuigt de rechtbank onvoldoende. Om die reden vernietigt de rechtbank de beslissing op bezwaar en de boete.

OPTA gaat in hoger beroep tegen dit besluit bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Zie ook