Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Invordering verbeurde dwangsom TNT Post (2009)

OPTA gaat over tot invordering van een aan TNT Post opgelegde dwangsom van 5 miljoen euro. OPTA heeft het postbedrijf op 29 september 2009 voor de tweede keer een last onder dwangsom opgelegd voor het niet overleggen van informatie over de kosten van de afzonderlijke postvervoerdiensten binnen de universele postdienst. OPTA heeft deze informatie nodig om conform de Nieuwe Postwet de starttarieven van de universele postdienst te kunnen vaststellen op basis van de daadwerkelijke kosten en een redelijk rendement. Omdat TNT Post nog steeds niet de gevraagde informatie volledig heeft opgeleverd, gaat OPTA over tot het invorderen van de dwangsom van 5 miljoen euro.

Deze dwangsom volgde op een eerdere dwangsom van 1 miljoen euro. Op 24 juni 2009 legde OPTA het postbedrijf een last onder dwangsom van 1 miljoen euro op om de benodigde informatie te verkrijgen. Daarop stapte TNT Post naar de rechter. De rechter oordeelde dat TNT Post uiterlijk 15 augustus 2009 aan de last van OPTA moest voldoen. Dat deed het postbedrijf niet en verbeurde daarmee de dwangsom van 1 miljoen. Vervolgens heeft OPTA deze tweede last onder dwangsom opgelegd van 5 miljoen euro. Ook over deze last onder dwangsom heeft TNT Post het oordeel van de rechter gevraagd. De rechter stelde OPTA wederom in het gelijk. TNT Post moest OPTA uiterlijk 30 oktober de benodigde informatie overhandigen, maar heeft dit tot op heden niet gedaan. Daarom gaat OPTA nu ook over tot het invorderen van de verbeurde dwangsom van 5 miljoen euro.

TNT Post kan nog bezwaar maken tegen het invorderingsbesluit.  

 

 

 

 

 

 

 

Documenten

Zie ook