Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Waarschuwingen voor het niet melden van het maximumtarief (december 2009)

OPTA heeft in december waarschuwingen uitgedeeld aan nummergebruikers voor het niet melden van een maximumtarief per gesprek voorafgaand aan een oproep naar een 0900-nummer duurder dan 15 cent per minuut. Het betreft 7 nummergebruikers. Bij controle van honderd 0900-nummers bleken zij geen maximumtarief per gesprek te melden.

Sinds 1 oktober 2008 geldt de verplichting tot het melden van het maximumtarief per gesprek voor betaalde informatienummers zodat het duidelijk wordt voor de consument hoeveel hij maximaal kwijt is voor bellen naar dat specifieke 0900-nummer.

In februari 2010 controleert OPTA de 7 nummergebruikers opnieuw. Als dan wederom een overtreding geconstateerd wordt, zal OPTA maatregelen nemen zoals het opleggen van een last onder dwangsom of een boete.

Deze nieuwe controle brengt het totaal aantal gecontroleerde nummers op ruim 1200 nummers. In totaal heeft OPTA 102 waarschuwingen uitgedeeld. Bijna alle gewaarschuwde nummergebruikers hebben de tariefmelding aangepast. Acht nummergebruikers melden nog geen maximumtarief per gesprek. De controles zijn enerzijds steekproeven en anderzijds reacties op signalen die binnenkwamen via ConsuWijzer. Op dit gezamenlijke informatieloket van OPTA, NMa en de Consumentenautoriteit is een speciaal online formulier ingericht om klachten in te dienen over de tariefmelding of onverwachte lange wachttijden bij het bellen naar 0900-nummers.

 

Documenten

Waarschuwingen voor het niet melden van het maximumtarief (december 2009) (PDF - 18.39 KB)