Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA: Eerste boete voor versturen spam via Hyves

Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft een privépersoon boetes van in totaal 12.000 euro opgelegd voor het versturen van ongewenste berichten aan consumenten via het sociaal netwerk Hyves. In deze berichten (“krabbels”) maakte deze persoon reclame voor zijn website waar, deels tegen betaling, een maffiaspel gespeeld kan worden. Het verzenden van elektronische berichten met commerciële doeleinden zonder toestemming van de ontvanger (“spam”) is verboden in Nederland. Onderzoek van OPTA heeft uitgewezen dat de privépersoon 3.213.568 ongevraagde krabbels heeft verstuurd vanuit automatisch aangemaakte Hyves-profielen. Het is de eerste keer dat OPTA een boete uitdeelt voor het versturen van spam via een sociale netwerksite. "Social networks zijn potentieel spam-vrije communicatieplatformen omdat er vooral door vrienden onderling wordt gecommuniceerd. Die vertrouwde omgeving wordt bedreigd door spammers. We zijn dan ook erg blij dat dankzij deze uitspraak van OPTA spam voortaan hard aangepakt kan worden," aldus Raymond Spanjar, medeoprichter van Hyves

“Nieuwe vorm van spam”

Chris Fonteijn, voorzitter OPTA: “Ik heb begin dit jaar aangekondigd dat OPTA zich ook gaat richten op nieuwe verschijningsvormen van spam. Dat spam via e-mail verboden is, weten inmiddels de meeste consumenten. Maar wanneer je ongevraagde berichten via sociale netwerksites ontvangt dan kan dat ook spam zijn. Daarom roep ik iedereen op óók over dergelijke berichten een klacht in te dienen bij www.spamklacht.nl – dan kan OPTA er tegen optreden.”

Onderzoek

Hyves heeft, na ontvangst van 1.300 klachten over deze ongevraagde krabbels, contact opgenomen met OPTA. Wegens het vermoeden van overtreding van het spamverbod heeft OPTA vervolgens een bezoek gebracht aan het woonadres van de privépersoon. Daar is bewijsmateriaal gevorderd. Op basis hiervan en uit de verklaringen van de privépersoon, bleek dat hij via een computerprogramma anonieme gebruikersprofielen aanmaakte. Deze profielen verzonden vervolgens automatisch krabbels naar willekeurige Hyves-gebruikers. In de geplaatste krabbel werd verwezen naar een “vriend” uit het adresboek van het Hyvesprofiel van de ontvanger via de volgende melding: “Ik en spelen dit spel: infamousgangsters.com. Doe je ook mee? Dan kun je ons helpen? Alvast bedankt :D”. Hiermee wekte hij de schijn dat een bekende het genoemde spel speelt, met het doel de ontvanger van de krabbel naar de website te lokken.

Boete

De privépersoon wordt verweten dat hij zonder voorafgaande toestemming van de ontvanger, zonder zijn werkelijke identiteit te vermelden en zonder een geldige afmeldmogelijkheid te bieden, elektronische berichten via Hyves aan consumenten heeft verstuurd. De privépersoon heeft een relatief korte periode (14 dagen) spam gestuurd en er geen aantoonbaar substantieel financieel voordeel mee behaald. Daarom heeft hij in totaal voor 12.000 euro aan boetes opgelegd gekregen. De privépersoon kan bezwaar indienen en daarna nog in beroep gaan tegen het boetebesluit.