Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Damages from internet security incidents

In opdracht van OPTA heeft TU Delft heeft een onderzoek gedaan om de economische kosten van spam en spyware per concreet geval te kunnen benaderen. Deze kosten bestaan volgens de TU Delft uit drie categorieën:
- Directe kosten: kosten die rechtstreeks toe te wijzen zijn aan een specifieke spamrun of malware-aanval, zoals de kosten voor het opschonen van PC’s.
- Indirecte kosten: kosten die niet voor een specifiek incident gelden, maar voor de algehele bestrijding van internetbedreigingen. Denk hierbij aan spamfilters en kosten om de netwerkcapaciteit uit te breiden om alle onveiligheden te verwerken.
- Impliciete kosten: schade die moeilijk te meten is, bijvoorbeeld de kosten van vertraagde innovatie op het gebied van ICT. Immers, doordat veiligheidsincidenten het vertrouwen in internetdiensten aantasten, zullen gebruikers nieuwe diensten minder snel omarmen.
Het rapport biedt handvatten om de economische schade van spam- of spywarezaken te onderbouwen. De onderzoekers hebben twee concrete zaken onderzocht en vastgesteld dat de schade in die gevallen opliep tot miljoenenen euro's.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.