Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Hoger beroep tegen registratie niet-ontvankelijk

VZG Communications heeft een hoger beroep ingediend bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) tegen registratie bij OPTA. Het CBb heeft 11 september uitspraak gedaan en verklaart het hoger beroep van VZG Communications niet-ontvankelijk . De rechtmatigheid van het besluit van OPTA staat hiermee in rechte vast en moet VZG Communications zich bij OPTA registreren als een aanbieder van 'openbare elektronische communicatiediensten'.

Wat ging vooraf?
OPTA heeft VZG Communications aangemerkt als aanbieder van een ‘openbare elektronische communicatiedienst’, omdat de diensten van VZG Communications beschikbaar zijn voor publiek. Een belangrijke indicatie hiervoor ligt in het feit dat deze aanbieder haar diensten via een website aanbiedt. Gevolg van dit besluit van OPTA is dat VZG Communications zich bij OPTA als dienstenaanbieder moet melden en dat zij zal worden opgenomen in het openbare register. Aan deze registratie zijn een aantal gevolgen gekoppeld. Zo is een aanbieder bijvoorbeeld verplicht om zijn (openbare) diensten aftapbaar te maken.

VZG Communications is van mening dat zij geen 'openbare diensten' levert. Als voornaamste reden voert het bedrijf aan dat zij slechts één klant heeft en dat zij geen standaarddiensten levert maar slechts maatwerk. Daarom heeft VZG Communications beroep aangetekend bij de Rechtbank Rotterdam. De Rechtbank Rotterdam heeft op 31 juli 2008 uitspraak gedaan en volgt het standpunt van OPTA. De rechtbank vindt doorslaggevend dat VZG Communications de diensten in beginsel openbaar aanbiedt. Het enkele feit dat het hier geen pasklaar aanbod is en dat VZG Communications slechts maatwerk levert maakt dit niet anders.

VZG Communications is vervolgens in hoger beroep gegaan bij het CBb tegen deze uitspraak.

Wat houdt de uitspraak van het CBb in?
Het CBb geeft geen inhoudelijk oordeel over de zaak., maar oordeelt slechts dat het hoger beroepschrift niet-ontvankelijk is vanwege het ontbreken van belang. Reden hiervoor is dat VZG Communications ondanks herhaalde verzoeken geen nadere gronden heeft ingediend.