Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

TNT Post belooft te stoppen met onterecht gebruik naam OPTA

Uit een verkooppresentatie van een accountmanager van TNT Post is gebleken dat het bedrijf de naam van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit ten onrechte heeft gebruikt. In deze presentatie werd de suggestie gewekt dat in opdracht van OPTA onderzoek is verricht naar de verspreidkwaliteit van postbezorgers. Uit dit onderzoek zou blijken dat de verspreidkwaliteit van TNT Post beter is dan die van haar concurrenten. Dit is een onjuiste weergave van de werkelijkheid: OPTA heeft geen onderzoek verricht naar de verspreidkwaliteit van postbezorgers. OPTA ziet geen reden om aan te nemen dat de kwaliteit van TNT Post beter zou zijn dan die van haar concurrenten.

Sommatie

OPTA heeft TNT Post op 5 augustus 2009 gesommeerd te stoppen met het misplaatste gebruik van de goede naam en reputatie van de toezichthouder OPTA in haar verkoopgesprekken. Daarnaast dient TNT Post ervoor te zorgen dat haar medewerkers zich in het vervolg onthouden van de suggestie dat OPTA enige bemoeienis heeft gehad met onderzoek dat is verricht naar de verspreidkwaliteit van postbezorgers. Op 19 augustus heeft TNT Post OPTA excuses aangeboden voor de misplaatste suggestie in de verkooppresentatie. Daarnaast laat TNT Post weten al het mogelijke te zullen doen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Klanten die op deze onjuiste wijze zijn benaderd, hebben inmiddels een rectificatie ontvangen van TNT Post, aldus het postbedrijf.

Belemmering van concurrentie

Sinds 1 april 2009 is de Nederlandse postmarkt volledig geliberaliseerd en kunnen andere aanbieders naast TNT Post ook brievenpost onder de 50 gram bezorgen. Het is OPTA’s taak om de concurrentie op de postmarkt te bevorderen met meer keuze en lagere prijzen tot gevolg. Door bij (potentiële) afnemers een negatief beeld van de concurrenten van TNT Post te schetsen en daarbij ten onrechte gebruik te maken van de naam van OPTA, belemmert de voormalig monopolist de concurrentie.