Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Kort geding wegens misbruik naam OPTA door Pretium Telecom B.V.

Pretium Telecom B.V. (hierna: Pretium) moet stoppen met het misbruiken van de goede naam en reputatie van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, zo luidt de eis van het kort geding dat vandaag bij de Rechtbank in Haarlem dient. Als Pretium doorgaat met het misbruiken van de naam van de telecomtoezichthouder dan eist OPTA 30.000 euro per overtreding met een maximum van 400.000 euro. Daarnaast eist OPTA dat Pretium binnen drie werkdagen na het vonnis van de rechter een rectificatie publiceert in tenminste één landelijk dagblad. In deze rectificatie moet duidelijk staan dat OPTA geen enkele bemoeienis heeft gehad bij het tot stand komen van de abonnements- en gesprekstarieven van Pretium. Als Pretium deze rectificatie niet binnen de gestelde termijn publiceert, verbeurt het telecombedrijf een dwangsom van 10.000 euro met een maximum van 400.000 euro.

Eerdere sommatie

Naar aanleiding van een tv-uitzending van TROS Radar van 29 september 2008, heeft OPTA Pretium op 2 oktober 2008 gesommeerd te stoppen met het gebruik van de goede naam en reputatie van de telecomtoezichthouder in haar wervingsactiviteiten. In deze uitzending wekte een callcentermedewerker de indruk dat Pretium met goedkeuring of in opdracht van OPTA belt. Op 6 oktober heeft Pretium OPTA laten weten opvolging te geven aan deze sommatie.

Opnieuw misbruik van goede naam OPTA

In een tv-uitzending van VARA Kassa van 4 april jl. zijn opnieuw gesprekken te beluisteren van een callcentermedewerker die namens Pretium belt met een beoogde klant. Deze medewerker stelt dat: “wij van de telecomtoezichthouder toestemming hebben gekregen om het [= de telefoontarieven] voor u te verlagen”. Een potentiële klant wordt door Pretium misleid door de stelling dat OPTA (‘de telecomtoezichthouder’) toestemming zou hebben verleend voor de tariefstructuur van Pretium. Door voor te doen alsof OPTA toestemming heeft verleend aan Pretium om de telefoontarieven te verlagen, wordt opnieuw misbruik gemaakt van de naam van OPTA als telecomtoezichthouder. Deze opnames zijn 8 januari 2009 gemaakt, dus ná de sommatie van OPTA. Voor OPTA is het van belang dat het voor de consument duidelijk is dat OPTA geen bemoeienis heeft met deze verkooppraktijken van Pretium. Daarom heeft OPTA besloten juridische stappen te nemen.

De uitspraak wordt 16 juli verwacht. Beide partijen kunnen vervolgens tegen de uitspraak in beroep gaan.