Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Last onder dwangsom KPN SIM-kaartloze 112-oproepen

OPTA heeft op 26 mei jl. een last onder dwangsom aan KPN opgelegd voor het niet meesturen van locatie-informatie bij SIM-kaartloze oproepen naar het alarmnummer 112. OPTA heeft KPN opgedragen deze overtreding voor 15 september te beƫindigen. KPN heeft OPTA laten weten binnen de gestelde termijn aan de verplichting te zullen voldoen en dat de werkzaamheden om het netwerk aan te passen in volle gang zijn.

Mobiele aanbieders zijn verplicht om gelijktijdig met alle 112-oproepen die vanaf GSM- en UMTS-netwerken worden gedaan, locatie-informatie mee te sturen aan de beheerder van het alarmnummer, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Locatie-informatie is belangrijk voor hulpverleningsdiensten om in noodsituaties adequate hulp te kunnen verlenen aan burgers. Alle mobiele aanbieders voldoen inmiddels aan deze verplichting, behalve KPN voor oproepen die afkomstig zijn van mobiele telefoons waarvan de SIM-kaart ontbreekt of niet geactiveerd is. Om alsnog te kunnen voldoen aan de verplichting dient KPN aanpassingen in haar netwerken door te voeren. OPTA heeft KPN hier een redelijke termijn voor gegeven. KPN dient er uiterlijk 15 september voor te zorgen dat de KLPD de locatie-informatie toegestuurd krijgt bij 112-oproepen vanaf een SIM-kaartloos mobieltje. Doet KPN dat niet dan verbeurt zij een dwangsom van 4.000 euro per dag met een maximum van 200.000 euro.

 

Documenten

Last onder dwangsom KPN SIM-kaartloze 112-oproepen (PDF - 57.14 KB)