Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Europese Commissie geeft groen licht aan OPTA om kabelmarkt te openen

De Europese Commissie heeft ingestemd met de analyse van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, dat er te weinig concurrentie op de Nederlandse kabelmarkt is en maatregelen nodig zijn. De Commissie erkent dat er problemen zijn, zoals het risico op te hoge prijzen en te weinig keuze voor consumenten, die ingrijpen door OPTA rechtvaardigen. Om de concurrentie te stimuleren, wil OPTA de twee grootste kabelaars van Nederland, UPC en Ziggo, verplichten om hun analoge kabelaansluiting door te verkopen aan andere bedrijven. Dit betekent dat een consument in deze gebieden voor zijn kabeltelevisie volledig kan overstappen naar een alternatieve aanbieder. Daarnaast worden UPC, Ziggo, CAIW en Delta verplicht digitale TV signalen van alternatieve TV-aanbieders over hun kabelnetwerken te leveren aan de consument. KPN mag géén gebruik maken van deze toegangsverplichting, net zoals kabelbedrijven geen toegang tot het netwerk van KPN krijgen. Hiermee wil OPTA deze bedrijven stimuleren vooral in hun eigen netwerken te investeren.

Concurrentie op de elektronische communicatiemarkten in Nederland

Chris Fonteijn, voorzitter van OPTA, legt uit: “Met het groen licht van de Europese Commissie is een belangrijke bouwsteen van OPTA’s visie voor de elektronische communicatiemarkten bekrachtigd. Met toegang tot de netten van de belangrijkste spelers van Nederland, kabelbedrijven UPC en Ziggo aan de ene kant en KPN aan de andere, wordt concurrentie bevorderd en innovatie gestimuleerd. Eind vorig jaar hebben wij reeds toegang tot de glasvezelnetwerken van KPN-Reggefiber verzekerd. Doordat de kabelbedrijven en KPN met elkaar én met alternatieve aanbieders concurreren worden zij extra geprikkeld om in hun netwerken te investeren. Dankzij deze concurrentiestrijd krijgt de consument lagere prijzen, meer keuze en supersnelle verbindingen.”

Rol van de Europese Commissie

OPTA’s ingrijpen op de Nederlandse communicatiemarkten is gebaseerd op Europese richtlijnen. Daarom moet OPTA haar analyses van deze markten voorleggen aan de Europese Commissie. Op 9 januari 2009 heeft OPTA de marktanalysebesluiten voor de omroepmarkt bij de Commissie genotificeerd. Deze heeft vervolgens een maand de tijd gehad om op de besluiten te reageren. Op 9 februari heeft de Commissie OPTA per brief groen licht gegeven om de kabelmarkt te openen. OPTA kan daarom nu op korte termijn haar definitieve marktanalysebesluiten voor de omroepmarkt afronden. OPTA gaat nu door met de technische en administratieve maatregelen die UPC en Ziggo moeten nemen om andere aanbieders op de kabel toe te laten. OPTA gaat deze maatregelen in overleg met UPC, Ziggo en alternatieve aanbieders vormgeven. Daarnaast moeten alternatieve aanbieders nog de auteursrechten van het TV-pakket regelen. Als alternatieve aanbieders voortvarend aan de slag gaan met de toegang tot de kabelnetwerken van UPC en Ziggo, kunnen consumenten eind 2009 kiezen voor een andere aanbieder via hun kabelaansluiting.