Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Reactie OPTA op uitzending van TROS Radar over telefonische verkoop Pretium Telecom

Onderstaande informatie is mogelijk verouderd. Vanaf 13 juni 2014 treden nieuwe consumentenregels in werking. Wilt u meer weten?

Consumentenregels vanaf 13 juni 2014


In de tv uitzending van TROS Radar van 29 september, doet een callcenter medewerker een aantal uitspraken over de betrokkenheid van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, bij het telefonisch afsluiten van een telefoonabonnement door Pretium Telecom. Deze medewerker wekt de indruk dat Pretium Telecom met goedkeuring of in opdracht van OPTA belt. Dit is een onjuiste weergave van de werkelijkheid, hieronder de feiten op een rij:

  • OPTA controleert niet standaard van te voren de telefoonscripts van callcenter medewerkers die telefoondiensten aanbieden.
  • OPTA controleert niet achteraf de telefoontjes noch de voicelogs van callcenter medewerkers om te controleren of een verkoop volgens de wettelijke regels is gesloten.
  • OPTA ontvangt niet de voicelogs van callcenter medewerkers en stuurt deze ook niet door naar KPN Telecom B.V.
  • Een bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het naleven van de wet, dit controleert OPTA niet standaard van tevoren of achteraf. Als OPTA signalen krijgt dat een bedrijf de Telecommunicatiewet overtreedt, bijvoorbeeld door klachten die binnenkomen bij informatieloket ConsuWijzer, kan OPTA een onderzoek starten.

Regels voor telefonische verkoop

Als (telefoon)bedrijven gebruik maken van telefonische verkoop, horen zij zich aan een aantal regels te houden, waaronder de wet Koop op afstand. Die wet gaat onder andere over de wijze waarop een product of dienst wordt aangeboden via de telefoon. Hier houdt collega-toezichthouder de Consumentenautoriteit toezicht op. OPTA houdt in de gaten of bedrijven een consument überhaupt mogen bellen voor telefonische verkoop. Bedrijven mogen consumenten ongevraagd bellen om iets te verkopen, tenzij een consument eerder aangegeven heeft dat hij niet gebeld wil worden. Daarnaast geldt het ‘recht van verzet’, een telemarketeer dient tijdens elk telefoongesprek de consument actief te wijzen op de mogelijkheid tot afmelden, waarna een consument niet meer gebeld wordt. Klachten over telefonische verkoop kunnen consumenten indienen bij ConsuWijzer. Deze komen dan automatisch bij de juiste toezichthouder terecht. Krijgen de toezichthouders over een bepaald bedrijf meerdere klachten, dan kunnen zij iets met de klachten doen als er sprake is van een overtreding. Bijvoorbeeld waarschuwingen geven of boetes opleggen.

Doel openstellen netwerk KPN

Sinds begin 2007 kunnen andere telefonie aanbieders, zoals Pretium Telecom, via het netwerk van KPN naast belminuten ook het telefoonabonnement doorverkopen. Hiervoor doen deze telefonie aanbieders rechtstreeks zaken met KPN, OPTA stelt de tarieven vast die KPN hiervoor mag hanteren. Het staat alternatieve telefoonaanbieders vrij om op basis daarvan een eigen commercieel aanbod te doen aan de klant, en hier zelf een tarief voor te bepalen. Het doel van het openstellen van het netwerk van KPN is ervoor te zorgen dat er meer keuze komt voor de consument en betere prijzen. De nationale tarieven voor bellen via de vaste lijn zijn, sinds de oprichting van OPTA, in vijf jaar tijd met 39% gedaald.

Zie ook