Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nadruk op preventie in toezicht

Met nieuwe aanpak stimuleert OPTA regelnaleving door marktpartijen

OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, stimuleert dat marktpartijen er zelf alles aan doen om zich aan de regels te houden. De toezichthouder op de markten voor elektronische communicatie en post moderniseert hiermee haar visie op toezicht en handhaving. Ook maakt zij aangepaste boetebeleidsregels bekend. Deze nieuwe aanpak sluit aan bij het kabinetsbeleid rond high trust, waarbij toezichthouder en marktpartij toegroeien naar een verhouding gebaseerd op vertrouwen. OPTAs collegevoorzitter Chris Fonteijn: Na tien jaar telecomtoezicht ligt ons accent op preventie. Ik verwacht dat dit de effectiviteit van het toezicht ten goede komt. OPTAs toezicht moet zo werken dat marktpartijen zelf verantwoordelijkheid nemen voor het naleven van de wet- en regelgeving. Gaan bedrijven toch in de fout, dan kunnen zij rekenen op hard optreden. Marktpartijen en consumenten zijn bij de nieuwe aanpak gebaat, want voorkomen is beter dan achteraf ingrijpen. OPTA kan bovendien gerichter werken en hoeft alleen op te treden als daar echt aanleiding toe is.

Compliance-programmas

OPTA gaat als toezichthouder marktpartijen stimuleren zogenoemde compliance-programma's in te voeren in hun organisaties. Een dergelijk programma vormt een doeltreffend systeem van checks en balances dat ervoor zorgt dat met gedragsregels, procedures en (controle)systemen regelnaleving structureel wordt verzekerd. OPTA wil marktpartijen hierbij actief ondersteunen en moedigt nadrukkelijk het afsluiten van een compliance-handvest met OPTA aan. Deze aanpak is nieuw in Nederland. In een compliance-handvest maakt OPTA duidelijk aan welke eisen een goed werkend compliance-programma moet voldoen. De verantwoordelijkheid voor de werking van een dergelijk programma ligt bij de marktpartij. In beginsel komt elke marktpartij die onder toezicht staat van OPTA in aanmerking voor een compliance-handvest. OPTA is voornemens binnenkort een handvest met KPN te sluiten.

Aangepaste boetebeleidsregels

Ook OPTAs aangepaste boetebeleidsregels bevorderen regelnaleving door marktpartijen. Deze regels geven inzicht in de factoren die meespelen bij OPTAs bepaling van de hoogte van een boete. Hierbij kan het al of niet aanwezig zijn van een effectief compliance-programma als een boeteverhogende of verlagende omstandigheid gelden. Bijvoorbeeld als een marktpartij dankzij een compliance-programma een overtreding tijdig signaleert, direct beindigt en bij OPTA meldt. Als een compliance-programma echter als window dressing wordt gebruikt, treedt OPTA hard op en volgt een hogere boete dan in het verleden gebruikelijk was. Dit is in lijn met de eerder genoemde visie van het kabinet op high trust, die uitgaat van harder straffen bij beschaamd vertrouwen.

Zie ook