Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Toename klachten 0900-nummers voor thuiswerk

OPTA krijgt de laatste tijd veel klachten over bepaalde dienstverleners die 0900-nummers gebruiken om bijvoorbeeld thuiswerk aan te bieden. Ook is dit in het verleden wel gebeurd met aanbiedingen voor studentenkamers.

De klacht is dat in veel gevallen de beller lang aan de lijn wordt gehouden, bijvoorbeeld 10 tot 20 minuten, zonder dat er uiteindelijk met iemand gesproken wordt. Deze gesprekken kosten echter wel vaak 0,80 euro per minuut. De kosten voor n telefoongesprek kunnen dan snel oplopen.

OPTA is verantwoordelijk voor de uitgifte en het beheer van onder meer de zogenoemde informatienummers, waaronder 0900-nummers. Ook ziet OPTA er op toe dat deze nummers volgens de juiste bestemming worden gebruikt. 0900-nummers zijn bestemd voor het aanbieden van serieuze informatiediensten. Een voorbeeld daarvan is de openbaar vervoerslijn 0900-9292.

Wanneer een nummer niet in gebruik is en er helemaal geen informatiedienst wordt aangeboden, heeft OPTA de bevoegdheid om op te treden door het intrekken van het nummer wegens het niet in gebruik nemen ervan. OPTA beoordeelt of een nummer daadwerkelijk in gebruik is genomen. Maar OPTA heeft geen bevoegdheid om de dienstverlening inhoudelijk te beoordelen. Wanneer een informatiedienst die wordt aangeboden via een 09XX nummer slecht bereikbaar is of de dienstverlening van een slechte kwaliteit blijkt te zijn, kan dat voor OPTA geen aanleiding vormen om het nummer in te trekken.

Bovendien heeft OPTA de bevoegdheid om nummers in te trekken op verzoek van de Stichting Onafhankelijke Commissie Informatienummers (OCI) wanneer sprake is van overtreding van de Code Informatiediensten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer voorafgaand aan het gesprek via een 09XX nummer geen tariefmelding wordt gedaan.

OPTA heeft naar aanleiding van de klachten onderzoek gedaan, maar heeft niet kunnen vaststellen dat het gebruik van de 0900-nummers in strijd met de Telecommunicatiewet was. Ook wordt voldaan aan de eis dat de dienstverleners voorafgaand aan het gesprek het tarief voor het bellen naar 0900-nummers vermelden.

OPTA kan daarom op basis van haar bevoegdheden niet optreden tegen dergelijke praktijken. Wel kunt u een klacht indienen bij de Stichting OCI over verkeerd gebruik van een 0900-nummer. De contactgegevens zijn: Staringlaan 21-23, 2741 GC Waddinxveen, tel: 0182-635860 en e-mail: info [at] stichtingoci [punt] nl (info[at]stichtingoci[dot]nl).

Overigens krijgt OPTA ook veel klachten binnen over bedrijven die 0900-nummers gebruiken voor hun klantenbalies. Hoewel een 0900-nummer niet altijd duur hoeft te zijn (soms belt u dan juist tegen lokaal tarief), hebben veel consumenten het idee dat bedrijven op deze manier hun klanten ontmoedigen om contact op te nemen. Op welke wijze een bedrijf bereikbaar wil zijn voor zijn klanten is echter een keuze van dat bedrijf zelf. Hiervoor bestaan geen wettelijke regels en OPTA heeft in dat verband geen bevoegdheden.