Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA presenteert Jaarverslag 2004 & Visie op de markt 2005

Toename verstrengeling markten elektronische communicatiesector

De markten voor elektronische communicatie, vooral internet, telefonie en televisie, bewegen steeds meer naar elkaar toe. Breedbandinternet zorgt ervoor dat de traditionele verschillen tussen de markten voor IT, media en entertainment vervagen. Internet wordt steeds meer gebruikt om televisie en telefonie aan te bieden, vaak in de vorm van bundels van diensten. Dit maakt Jens Arnbak, collegevoorzitter van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, vandaag bekend tijdens de presentatie van OPTA’s jaarverslag 2004 & visie op de markt 2005.

Arnbak zegt: ‘Doordat de structuur van de communicatiemarkten verandert, nemen de mogelijkheden voor concurrentie tussen diverse aanbieders van diensten en infrastructuur toe. Maar de economische machtspositie van de traditionele aanbieders, zoals de kabelmaatschappijen en KPN, is nog sterk. Toezicht op hun handelen blijft geboden’.

Inmiddels heeft 45% van de huishoudens in Nederland een breedbandinternet-aansluiting, waarmee Nederland koploper is in Europa. De groei van de kabel blijft achter bij die van DSL-aansluitingen. In deze markt wordt de kwaliteit van de service steeds belangrijker, maar is de afgelopen jaren vooral geconcurreerd op prijs en snelheid: voor dezelfde prijs als twee jaar geleden wordt nu vier maal sneller internet aangeboden. OPTA concentreert zich in het toezicht op de mogelijkheid tot makkelijk overstappen tussen aanbieders, het bewaken van het eerlijke concurrentiemogelijkheden en de bestrijding van allerlei vormen van onveiligheid op internet, zoals spam.

De daling van het gebruik van het traditionele vaste telefonienet zet door. Dit wordt veroorzaakt door de opkomst van breedbandinternet en mobiel bellen. Deze ontwikkeling kan nog versterkt worden door het bellen over internet, dat dit jaar waarschijnlijk een vlucht neemt. Dit heeft een verdere daling van de tarieven voor bellen tot gevolg. OPTA maakte eerder dit jaar al bekend de tarieven van het bellen van een vast naar een mobiel toestel verder omlaag te brengen.

Marktpartijen bieden in toenemende mate bundels van diensten aan, via één aansluiting. Hoewel dat veel voordelen voor de consument kan hebben is OPTA waakzaam voor hoge overstapdrempels, koppelverkoop en te hoge kortingen door dominante aanbieders en voor een verlies aan transparantie bij de consument.

In de postmarkt constateert OPTA een voorzichtige opkomst van nieuwe toetreders, terwijl de postvolumes blijven dalen. De effecten van de voor 2006 en 2007 geplande verdere liberalisering van de postmarkt treden naar verwachting vooral in de zakelijke markt op. Naar verwachting voldeed TPG Post ook afgelopen jaar aan de wettelijke vereisten bij de uitvoering van het postmonopolie.