Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tarieven bellen vast naar mobiel omhoog

De tarieven voor het bellen van het vaste net naar Dutchtone en Tele2Mobiel gaan omhoog. Deze aanbieders verhogen op 1 februari hun aflevertarieven. OPTA staat door een eerdere uitspraak van de rechter machteloos tegenover deze prijsverhoging. Het gevolg is dat de consument nu per jaar ruim €4 miljoen extra gaat betalen voor het bellen van het vaste net naar Dutchtone en Tele 2Mobiel.

OPTA voorziet een domino-effect bij andere aanbieders. In 2002 berekende OPTA al dat er € 185 miljoen per jaar teveel betaald wordt voor het bellen van vast naar mobiel.

OPTA verleent KPN toestemming om het bellen naar de mobiele aanbieder Dutchtone met gemiddeld 9% te verhogen. Voor het verhogen van de tarieven voor het bellen naar Tele2Mobiel heeft KPN inmiddels een verzoek ingediend bij OPTA.

KPN Telecom gaat hiertoe over omdat deze twee mobiele aanbieders hun aflevertarieven, die zij aan KPN Telecom in rekening brengen voor de afwikkeling van het gesprek, verhogen.

OPTA vindt tarieven veel te hoog

De tarieven voor het bellen van het vast net naar mobiele toestellen zijn volgens OPTA veel te hoog. Dit komt door de hoge aflevertarieven van mobiele partijen. Deze tarieven liggen door het ontbreken van voldoende concurrentie al aanzienlijk hoger dan in andere landen in Europa. In de herfst van 2002 heeft OPTA daarom al besloten dat de mobiele aanbieders hun aflevertarieven stapsgewijs per 1 december 2002 en 1 juli 2003 moeten verlagen.

OPTA’s handen gebonden

De bestuursrechter te Rotterdam heeft in november 2002 bepaald dat deze besluiten van OPTA geen werking hebben voordat hij ze inhoudelijk heeft beoordeeld. De handen van OPTA zijn daarom gebonden zolang deze zaak bij de rechter voorligt.

Twee mobiele partijen, Dutchtone en Tele2Mobiel grijpen het besluit van de rechter aan om hun eigen aflevertarieven nog verder te verhogen. Dit gaat in tegen het OPTA-beleid en de Europese ontwikkeling op dit gebied. De OPTA besluiten zijn conform een in Europa bestaande trend om het niveau van de aflevertarieven te verlagen. Zo heeft bijvoorbeeld de Engelse toezichthouder, gisteren bekend gemaakt dat de mobiele aanbieders hun tarieven sterk moeten verlagen en dat deze binnen vier jaar gehalveerd moeten zijn.