Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA: Laatste barriere concurrentie op vaste telefonie weggenomen

Vanaf morgen kan er ook voor lokale gesprekken gekozen worden tussen verschillende telefoonmaatschappijen. Hiermee is momenteel ongeveer 60% van de kosten van alle binnenlandse telefoongesprekken gemoeid. Tot nu toe was er op het gebied van lokale telefonie nog vrijwel geen concurrentie in Nederland.

KPN heeft, volgens OPTA’s marktonderzoek ‘Aanmerkelijke Marktmacht 2001’, een marktaandeel van meer dan 95% op de markt van vaste lokale telefonie . Door de invoering van de zogenaamde Lokale Carrier Preselectie (CPS) zal de concurrentie ook op deze markt toenemen. Met CPS kiezen consumenten zelf voor de leverancier(s) van telefoondiensten van hun voorkeur.

Waarom nu pas de introductie van CPS voor lokaal verkeer?

Op 1 januari 2000 werd CPS in Nederland geïntroduceerd. Vanaf dat moment konden consumenten ervoor kiezen om hun nationale, internationale of beide soorten verkeer door een CPS-aanbieder te laten afhandelen. Feitelijk betekende dit dat toen nog alleen nummers die met een nul begonnen via een CPS-aanbieder konden worden afgehandeld.

CPS-aanbieders hebben in 2001 wel aangegeven dat zij ook verkeer zonder nul via CPS zouden willen kunnen afhandelen. Dit echter onder de voorwaarde dat de zogenaamde ‘prijssqueeze’ op deze gesprekken zou zijn opgelost. Van een prijssqueeze is sprake als een concurrent klem komt te zitten tussen de prijs die KPN in rekening brengt voor het gebruik van haar netwerk, en de eindgebruikerstarieven die KPN aan haar eigen klanten vraagt

OPTA heeft de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om deze prijssqueeze op te lossen.