Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Mededeling n.a.v. de berichtgeving rond de KPN-tariefsverhoging

Naar aanleiding van de berichtgeving rond de KPN-tariefsverhoging deelt OPTA het volgende mee:

Moet KPN de tarieven verhogen?

OPTA heeft vorige week besloten dat KPN de tarieven mag verhogen met maximaal het inflatiepercentage. Dit percentage is 4,5%. Het is aan KPN zelf of ze die verhoging doorvoert.

Waarom heeft OPTA de tariefmaatregel goedgekeurd?

Voor OPTA is zeer van belang dat de beller een keuze heeft. De liberalisering van de telecommunicatie- markt heeft ertoe geleid dat de prijs voor interlokaal bellen sinds 1998 met meer dan 50% gedaald is.

KPN neemt een groot aantal barrières weg die de toegang voor concurrenten tot de telecommarkt belemmeren. Zo kunnen bellers vanaf 1 augustus met al hun gesprekken bij een andere aanbieder terecht. Dan wordt het namelijk mogelijk om k lokale gesprekken via een carrier preselectie aanbieder af te wikkelen. Er komt dus meer keuze. OPTA versoepelt op grond daarvan de huidige strenge beperkingen waaraan KPNs tarieven voor vaste telefonie zijn onderworpen. KPN mag vanaf 1 juli 2002 de tarieven met maximaal het inflatiepercentage laten stijgen. KPN heeft aangekondigd dat ook per 1 augustus te zullen doen. Gebruikers kunnen zelf kiezen of ze via KPN willen bellen of via een andere aanbieder.

De tarieven stijgen toch meer dan met het inflatiepercentage?

KPN verhoogt de starttik inderdaad met meer dan het inflatiepercentage. Dat is ook toegestaan. Een dienst bestaat uit meer tariefelementen dan alleen de starttik ( de starttik is niet als losse dienst te koop). Als je een telefoongesprek voert, betaal je een starttarief voor het opzetten van de verbinding en een tarief per minuut voor het voeren van het gesprek zelf. Voor het berekenen van het effect van de tariefwijzigingen op de telefoonnota van de consument, moet je naar alle tariefelementen gezamenlijk kijken. Dan geldt dat de gemiddelde beller zijn rekening niet met meer dan het inflatiepercentage zal zien stijgen. Voor iemand die vooral korte gesprekken voert stijgt de rekening iets meer, voor iemand die lang belt of veel internet juist iets minder.