Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Graven zonder toestemming eigenaar grond is verboden

(Update 30 mei 2018: let op - dit is een oud nieuwsbericht, de regelgeving is veranderd. Klik hier voor meer informatie over de gedoogplicht.)

OPTA vangt de laatste maanden signalen op dat telecommunicatiebedrijven zonder toestemming van de beheerder of eigenaar van een stuk grond beginnen met graven om kabels aan te kunnen leggen. Volgens de Telecommunicatiewet is dit echter verboden.

De Telecommunicatiewet heeft de zogenoemde graafrechten van aanbieders van openbare telecommunicatie- en omroep-netwerken aanzienlijk uitgebreid. Had in het verleden alleen KPN Telecom graaf-rechten, later aangevuld met houders van de infrastructuurvergunningen zoals kabel-exploitanten, nu hebben alle telecomaanbieders deze rechten. De wet stelt dat eigenaren/of beheerders van zowel openbare als particuliere gronden graven in hun grond moeten toestaan (gedogen). Hieraan heeft de wetgever wet een aantal voorwaarden verbonden. Buiten deze voorwaarden om mag niet worden gegraven, ook niet als er haast is geboden bij de aanleg. Een telecomaanbieder moet de te doorlopen procedure(s) in zijn planning opnemen. Voordat in openbare grond mag worden gegraven, moet de gemeente in kwestie een instemmingsbesluit afgeven. De gemeente heeft immers een coördinerende rol gekregen van de wetgever. Blijft een instemmingsbesluit uit, of staan er voorwaarden in het besluit die naar de mening van de aanbieder onverenigbaar zijn met de gedoogplicht, dan kan de aanbieder bij de gemeente bezwaar maken tegen dit besluit en/of een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank in Rotterdam.

PARTICULIERE GROND
Voordat een telecomaanbieder de spa in particuliere grond ('andere dan openbare grond') steekt, moet hij overeenstemming hebben bereikt met de beheerder of eigenaar van deze grond. Als dit niet lukt, dan biedt de Telecommunicatiewet de aanbieder een procedure waarin deze de grondeigenaar een ultimatum stelt (artikel 5.3). Per brief moet hij dan een omschrijving geven van de voorgenomen plaats en wijze van uitvoering. Hierbij moet een redelijke termijn worden aangehouden voordat de werkzaamheden kunnen beginnen. OPTA stelt deze op minimaal twee weken. De aanbieder moet voorts de grondeigenaar attent maken op de procedure die bij OPTA kan worden doorlopen. Als de eigenaar van de grond niet akkoord gaat met de wijze en/of plaats van uitvoering, kan hij OPTA vragen uitspraak te doen over de voorgenomen werkzaamheden. Dient de eigenaar geen verzoek in, dan kan de aan-bieder op de aangekondigde datum begin-nen met graven.

(Toevoeging januari 2002. U kunt twee voorbeelden vinden op de website van geschillen o.b.v. art. 5.3 Tw, te weten Stichting Pallandt van Keppel Stichting vs. KPN Telecom B.V. en J.M.J. Best vs. Crystal Conduct.)

 

Zie ook