Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Kabels in kasteeltuin niet onder gedoogplicht Besluit Pallandt van Keppel

KPN Telecom B.V. mag niet met een beroep op de Telecomwet een interlokale kabel aanleggen in de grond van de Stichting Pallandt van Keppel in de gemeente Hummelo en Keppel. De Stichting heeft geen gedoogplicht omdat KPN de kabel wil aanleggen in een afgesloten (kasteel)tuin die n geheel vormt met een bewoond perceel. Op grond hiervan is OPTA onbevoegd een beschikking te nemen over dit geschil.

OPTA ontving 16 februari 2001 van de Stichting Pallandt van Keppel een verzoek op grond van art. 5.3. van de Telecomwet, waarin de Stichting bedenkingen uitte tegen de aanleg van een interlokale kabel van KPN Telecom B.V. in haar grond. KPN maakte aanspraak op de gedoogplicht zoals deze geregeld is voor andere dan openbare grond en beschreven in art. 5.1. van de Telecomwet. De ontvangst van het verzoek van de Stichting betekende dat KPN de voorgenomen werkzaamheden moest opschorten. De onbevoegdheid van OPTA bleek tijdens de procedure.

Gedoogplichtig?

Voordat OPTA toekwam aan het behandelen van de bedenkingen van de Stichting, diende vast te staan of de Stichting daadwerkelijk gedoogplichtig is en KPN terecht aanspraak maakte op toegang tot de grond van de Stichting. Dit betekent dat OPTA gekeken heeft naar de volgende punten, die voortvloeien uit het gestelde in de artikelen 5.1 en 5.3 van de Telecomwet:
- de aanbieder moet een aanbieder zijn van een openbaar telecommunicatie- of een omroepnetwerk;
- de aan te leggen kabels moeten ten dienste komen van netwerken als voornoemd;
- de kabels moeten interlokaal dan wel internationaal van aard zijn;
- de grondeigenaar moet gedoogplichtig zijn zoals bedoeld in art. 5.1, tweede lid;
- de aanbieder moet gestreefd hebben naar het bereiken van overeenstemming met de gedoogplichtige, doch hierin niet zijn geslaagd.
Het bovenstaande geldt voor alle geschillen die op grond van art. 5.3 worden aangemeld.

OPTA stelde vast dat het stuk grond van de Stichting waarin KPN haar kabel wilde aanleggen uitgezonderd is van de gedoogplicht. Het betreft een afgesloten (kasteel)tuin die met bewoonde percelen n geheel vormt. Voor de Stichting geldt dan ook niet een gedoogplicht in het kader van de Telecomwet. Hierdoor kwam OPTA niet toe aan een toetsing van de bedenkingen van de Stichting met betrekking tot de plaats en de wijze van uitvoering van de voorgenomen werkzaamheden van KPN. Wel stelde het college vast dat KPN ten onrechte op basis van de Telecomwet aanspraak maakt op toegang tot de grond van de Stichting Pallandt van Keppel.

P.S. Het college heeft zijn standpunt ten aanzien van de status van de grond in bezwaar herzien. Dit besluit kunt u inzien op onze website.

Zie ook